Statsminister Stefan Löfven med hustrun Ulla Löfven och Finlands statsminister Juha Sipilä med hustrun Minna-Maaria Sipila vid nordiska ministermötet på Åland.
Statsminister Stefan Löfven med hustrun Ulla Löfven och Finlands statsminister Juha Sipilä med hustrun Minna-Maaria Sipila vid nordiska ministermötet på Åland.

Sverige ökar gärna försvarssamarbetet med Finland men statsminister Stefan Löfven vill inte ha ett försvarsförbund.– Vi är alliansfria och då menar vi det. Vi bildar inte några nya, säger Löfven.

Stefan Löfven (S) är tillsammans med sina nordiska kollegor inbjudna till det årliga informella nordiska statsministermötet, den här gången på Åland med Finlands Juha Sipilä som värd. Ett av ämnen är säkerhetsläget i Östersjöområdet. Sipilä har sagt att han vill höra mer av Löfven om det svenska beslutet att åter sätta soldater på Gotland.

Stort intresse

I Finland har den svenska utredningen om möjliga försvarssamarbeten väckt stort intresse och de borgerliga partierna driver på för att Sverige bör inleda vägen mot ett Natomedlemskap. På en fråga från en finländsk journalist, om Finland en morgon kommer att vakna upp till beskedet att Sverige har ansökt om medlemskap i Nato, svarar Löfven:

– Det är helt uteslutet. Vi fortsätter som alliansfria, det är det som bidrar mest till avspänning och lugn i vårt närområde. En förändring av det skulle skapa en helt ny situation och det vore oansvarigt.

Han säger att Sverige "står upp" för alliansfriheten.

– Det är oerhört viktigt att vi har kontinuitet, stabilitet och förutsägbarhet i den här frågan.

Möts i två dagar

Sipilä har annonserat en dagordning för mötet på Åland som listar samtal om hur det nordiska samarbetet kan stärkas, EU-frågor där Norden har gemensamma intressen och samarbete mellan de nordiska länderna och USA, förutom säkerhetsläget i och kring Östersjön.

För den svenska regeringen, som så sent som i våras avskaffade den särskilda ministerposten för nordiskt samarbete, uppges frågorna om hur det nordiska samarbetet kan bli bättre vara ett av de viktigare ämnena. Mötet sker under två dagar och fortsätter på onsdagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset