Även om Alliansen får ett bättre resultat än de rödgröna i nästa riksdagsval tänker inte statsminister Stefan Löfven (S) avgå självmant. Arkivbild.
Även om Alliansen får ett bättre resultat än de rödgröna i nästa riksdagsval tänker inte statsminister Stefan Löfven (S) avgå självmant. Arkivbild.

Stefan Löfven (S) tänker inte avgå självmant som statsminister även om Alliansen skulle bli större än de rödgröna vid nästa riksdagsval.Anna Kinberg Batra (M) och Jan Björklund (L) håller inte med om Löfvens analys av läget.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Stefan Löfven att han tänker sitta kvar på sin post och försöka förhandla fram ett blocköverskridande samarbete om de rödgröna blir mindre än Alliansen.

– Jag har, och det är genuint, svårt att se att Centerns och Liberalernas väljare kan acceptera en situation, där de partierna blir beroende av Sverigedemokraterna, säger han till tidningen.

Bara om de borgerliga öppet deklarerar att de tänker regera med stöd av Sverigedemokraterna, kommer Löfven att lämna in sin avskedsansökan.

– Men det finns inget som säger att jag per automatik måste avgå så länge de inte har presenterat ett regeringsalternativ, säger han på en pressträff vid EU:s informella toppmöte i Bratislava.

– Mitt förstahandsalternativ är att bryta blockpolitiken och ha samarbete över blockgränserna så att SD inte får något inflytande.

Statsministeromröstning

Senast två veckor efter att den nya riksdagen samlats ska det hållas en statsministeromröstning. På frågan om han tänker sitta kvar tills det blir en omröstning även om Alliansen har blivit större svarar Löfven:

– Ja, det måste bli en omröstning.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger i ett skriftligt uttalande:

"Stefan Löfvens besked är tydligt: Han vill sitta kvar som statsminister även om väljarna inte vill det".

Hon säger bland annat vidare att "det är väljarna på valdagen, inte Stefan Löfven själv redan nu, som avgör vem som blir statsminister efter valet 2018."

"Märkligt utspel"

Jan Björklund, partiledare för L, anser att Löfvens utspel är märkligt.

– En statsminister som förlorar ett val kan ju inte sitta kvar. Blir Alliansen större än de rödgröna då kommer Löfven att få avgå och Alliansen bilda regering, säger Björklund till TT.

Han poängterar att om däremot de rödgröna skulle bli störst, så kommer L aldrig att sätta sig i en regering som är beroende av ett aktivt stöd av SD.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset