Stefan Löfven håller sitt första maj-tal i Sundsvall.
Stefan Löfven håller sitt första maj-tal i Sundsvall.

Stefan Löfven inleder sitt tal i Sundsvall om hur Sverige sköttes av den tidigare regeringen. Men också om hur BNP-tillväxten ökar på grund av människor som kommer till Sverige.

– Vi har knappt haft någon produktivitetsökning, hela vår BNP-tillväxt är tack vare att människor kommer till vårt land, säger han, och fortsätter:

– Sverige är ett starkt land, vi klarar kriser, vi klarar katastrofer. Men frågan är om vi hade klarat fyra år till med en borgerlig regering.

Löfven pratar även om sin barndom, och sina fosterföräldrar.

– Jag vet att de handlade utifrån solidaritet. Det är grunden för att bygga ett jämlikt samhället, det är det som gör oss rikare.

Statsminister Stefan Löfven lanserar också en nationell samling för "unga utanför", berättade han i talet.

–Unga människor ska jobba, studera eller praktisera. De ska inte fastna i långtidsarbetslöshet, säger Stefan Löfven.

– Ingen ung människa ska behöva börja sina liv på det sättet.

Den nationella samlingen för "unga utanför", 19—24 år, innebär bland annat att ta fram bättre statistik om den gruppen, uppsökande verksamhet för ungdomar för vilka det är oklart vad de sysslar med och förebyggande insatser för att förhindra avhopp från skolan. En nationell samordnare ska utses som ska samordna insatserna för de unga som varken arbetar eller studerar.

De ungdomar som har det allra tuffast, är en "relativt okänd grupp men ändå ganska stor" enligt Löfven. Det handlar enligt honom om 86 500 ungdomar som varken arbetar eller studerar.

– 60—70 procent av de här unga återfinns i samma situation året efter, och efter tre år är det hälften, säger statsministern.

(TT)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset