Statsminister Stefan Löfven (S) höll jultal på Stora torget i Köping på söndagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) höll jultal på Stora torget i Köping på söndagen.
Politik TT

Ekonomin är stark, jobben blir fler men "gudarna ska veta att vi också har problem i landet", sade statsminister Stefan Löfven (S) i sitt jultal.

Tre områden är prioriterade framöver: Lag och ordning, integration och välfärd.

Löfven, som talade inför cirka 300 personer på ett vintrigt och kylslaget Stora torget i Köping, var självkritisk om integrationen av nyanlända till Sverige. Det måste bli slut på segregering, passivisering och diskriminering.

Vi har alldeles för länge tagit för lätt på integrationsproblemen, men nu måste nyanlända i högre grad in på arbetsmarknaden. Det ska vi klara, sade statsministern.

Han framhöll att det inte ska ske med lagförslag av borgerligt snitt om lägre löner.

Alla som kan ska jobba, och när du jobbar ska du baske mig kunna leva på din lön, sade Löfven och fick dova vantapplåder.

Brottslighet ska attackeras

Stefan Löfven lyfte brottsligheten som ett andra problem som måste attackeras – hårt.

Vi har en brottslighet som är skrämmande och fullständigt oacceptabel. Den ska vi få bukt med, sade han och talade om att samhällsgemenskapen utmanas av ökad otrygghet.

Då är det socialdemokratins uppgift, som frihetsrörelse, att stå upp för friheten till ett tryggt liv.

Löfven lyfte fram en, som han sade, fantastisk polis som exempel på hur samhället sätter åt den grova brottsligheten. Denne är Jale Poljarevius, lokalpolischef i Uppsala, som enligt Löfven "sett det mesta, få utstå en hel del, men som inte viker en tum".

Löfven lovade polisen de verktyg och resurser som behövs och talade om att grovt kriminella ska gripas, inte glorifieras.

Nästa år får polisen mer resurser än vad de har begärt. Jag förväntar mig att få se resultat, sade Löfven men underströk att också satsningar på rättvisa, jämlikhet och jobb är viktiga för att unga inte ska frestas att välja brottets bana.
Det finns inget som är skadligare i vårt samhälle än ungdomar som hamnar utanför och som inte får ett jobb.

Ny lag om samtycke

Tidigare under dagen höll Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S) presskonferens i värmen i Rådhuset. Där presenterade regeringen en lagrådsremiss om krav på samtycke för sex och att sexuallagstiftningen också i övrigt skärps i vissa delar.

Löfvens budskap till svenska flickor och kvinnor var:

Acceptera aldrig att din frihet begränsas. Lagen är på din sida. Hela samhället är på din sida.
Statsminister Stefan Löfven (S) höll jultal på Stora torget i Köping på söndagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) höll jultal på Stora torget i Köping på söndagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sverige