Stefan Löfven höll en presskonferens i dag med anledning av terrordåden i Bryssel. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle)
Stefan Löfven höll en presskonferens i dag med anledning av terrordåden i Bryssel. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle)

Under en presskonferens i riksdagen med anledning av terrordåden i Bryssel uttryckte statsminister Stefan Löfven (S) sin bestörtning. ”Dagens attentat slår mot demokratiska navet i Europa”, sa statsministern.

Statsministern inledde presskonferensen med att uttrycka sin sorg över dåden i Belgien. 

– Vi sörjer med Bryssel och de skadade och anhöriga. Vi sörjer för Europa, säger statsministern. 

LÄS MER: Belgiske utrikesministern: Gärningsmän kan fortfarande vara på fri fot 

Det svenska hotläget tre kvarstår i nuläget, meddelade Löfven och berättade att regeringen ska sammanträda i eftermiddag. Statsministern uppgav att det inte finns några indikationer på att terrordåden har några svenska kopplingar. 

– Vi har sett fruktansvärda terrorattacker den senaste tiden, både i Europa och andra håll i världen. Men just för att terrorismen inte ska nå sina mål om slutenhet och terrorisering måste vi bemöta det här hotet, säger Löfven. 

Han räknade upp ett antal exempel på hur den svenska lagstiftningen, enligt tidigare beslut, kommer att ändras. Han nämnde bland annat att straffen för olovlig hantering av sprängmedel ska skärpas. 

LÄS MER: Nio saker vi vet om explosionerna i Bryssel 

Statsministern uppgav även att regeringen innan sommaren kommer att ge polisen i uppdrag att se hur den nationella insatsstyrkan ska kunna användas på flera platser samtidigt under en längre tid. 

På frågan om Sverige kommer att öka sina insatser i den internationella koalitionen mot IS svarar Löfven:

– Vi deltar där och kommer att fortsätta att göra det på det sätt vi tycker är lämpligt.

Löfven utesluter inte Sverige kommer att behöva göra mer och upprepar att Sverige ska bistå Belgien om Belgien begär stöd.

Svenskar som är i Belgien kan få hjälp och stöd av svenska myndigheter som finns på plats i landet.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset