Finlands statsminister Juha Sipilä, Nederländernas premiärminister Mark Rutte, förbundskansler Angela Merkel, statsminister Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen på fredagen i Berlin.
Finlands statsminister Juha Sipilä, Nederländernas premiärminister Mark Rutte, förbundskansler Angela Merkel, statsminister Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen på fredagen i Berlin.

Satsningar på jobb och ökad trygghet ingår i det EU som statsminister Stefan Löfven vill se efter Storbritanniens utträde.Men inga nya stora uppgifter.

– Vi vill fokusera på jobb, säkerhet och trygghet och vad vi kan göra mer för det tillsammans i EU. Vi har varit tydliga om att vi inte vill se ett utvidgat mandat för EU, säger Stefan Löfven (S) på väg till en middag i Berlin hos förbundskansler Angela Merkel.

– Vi vill att EU ska leverera så att människor ser att EU är bra för dem i deras vardag, säger han.

Informellt toppmöte

Vid middagsbordet hos Merkel finns också Danmarks och Finlands statsministrar samt Nederländernas premiärminister. Måltiden är ett förmöte, ett av flera, som Merkel håller med totalt 15 av sina kollegor i EU under fyra dagar. Och i måndags mötte hon och Italiens premiärminister och den franske presidenten. Syftet är att planera det informella toppmötet om EU:s framtid utan Storbritannien i Bratislava om tre veckor och Merkel är den EU-ledare som än så länge har sista ordet om dagordningen.

Den svenske statsministern menar att det gäller att ha lite is i magen, inte bara rusa iväg efter det brittiska beslutet att lämna.

– Jag tillhör dem som anser att Storbritannien gott kan få lite tid på sig att fundera igenom det hela. Vi 27 andra är inte betjänta av att britterna inte vet vad de vill ha och vi behöver också lite tid, säger Löfven om talar om en till tre månader innan det blir skarpt läge.

Löfven väntar sig att mötet i Berlin ska ge lite vägledning om den fortsatta processen.

Mer för unga

Angela Merkel har tidigare under veckan sagt att hon vill se ett EU som satsar mer på jobb för unga och mer samarbete för säkerhet, som gränsskydd och inom försvars- och säkerhetsområdet.

TT: Betyder inte det mer EU?

– Det beror på hur man gör, mer samordning och samarbete för att stärka säkerheten kan vi ha. Där finns det mer att göra, säger Stefan Löfven.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset