Statsminister Stefan Löfven vill kroka arm med folket, här på besök på Cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att lära mer om cancervården.
Statsminister Stefan Löfven vill kroka arm med folket, här på besök på Cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att lära mer om cancervården.

Statsminister Stefan Löfven ska möta högerpopulisters och extremas framgångar med löften om att sluta prata i klyschor, ställa sig bland folket och kroka arm för ett samhällsbygge med något för alla.Han skräms av Donald Trumps valvinst.

– För mig är det viktigt att minska högerpopulisternas kraft och lockelse genom att förbättra samhället. Vi ska förbättra, se var svagheterna ligger, sade Stefan Löfven (S) inför en stor publik på ett öppet möte på Kulturhuset i Umeå men varnade samtidigt för att det är ingenting som en enskild politiker klarar.

– Något av det farligaste jag hörde i den amerikanska valdebatten var när Donald Trump sade att "det är bara jag som kan ordna detta". Vi har sett det förr i historien, när framför allt män har sagt att "det är bara jag som kan".

Men samhällen kan bara förändras genom att människor "krokar arm", enligt Löfven. Det är ett svårt, mödosamt arbete utan enkla lösningar, och som kräver mycket av alla.

Viss självkritik

Löfven ägnar sig åt självkritik inför åhörarna. Arbetarrörelsen har inte vårdat sitt arv. Han säger att han, med sin bakgrund som svetsare, har svårt att "tugga i sig" att han nu ses som en del av etablissemanget. Samtidigt förstår han det, som statsminister. Men perspektivet ska ändras.

– Arbetarrörelsens uppgift är inte att tala om människor och inte till människor. Vi ställer oss bredvid och talar från människors perspektiv. Det är bara så vi kan få det förtroende vi ska förtjäna, säger han.

– Alldeles för ofta fastnar vi i klyschor och termer som ingen begriper och som ligger alldeles för långt ifrån människors vardag.

Han talar om bruksortens affär som stängs, om gräset som växer där macken stod. Då gror oron, säger han, liksom den också gör när medborgarna undrar över skolan, äldreomsorgen eller om polisen verkligen kommer när man ringer.

Tillbaka till rötterna

Arbetarrörelsen ska bort, understryker han, från det som är "abstrakt och konstigt", tillbaka till rötterna vid människors sida.

Löfven hävdar att det arbetet redan har inletts genom regeringens politik, som höjda skatter ("ta mest av dem som tjänar mest"), satsningar på välfärd och kamp mot vinster i välfärden och arbetslöshet.

Han angriper Sverigedemokraterna för att låtsas vara vanligt folk men ställa sig på "storfinansens sida" och slåss med "näbbar och klor" för att riskkapitalister i skolvärlden ska få skicka vinsterna till konton på Caymanöarna.

Ta från banker

Han hävdar att den bankskatt som regeringen planerar är en del i samhällsbygget.

– Den ska gå från storbanker till skolbänkar.

Pensionärerna får ett löfte också.

– Vi ger oss inte förrän vi har tagit bort skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare.

Samuel Pettersson/TT
Statsminister Stefan Löfven på besök på Cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att lära om verksamheten.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset