Jobben kommer att finnas i hela landet, lovar Löfven.
Jobben kommer att finnas i hela landet, lovar Löfven.

Statsminister Stefan Löfven presenterar på första maj en reform som enligt regeringen ska skapa "enkla jobb till bra villkor".

- Vi kommer att ge de statliga myndigheterna i uppdrag att fram till 2020 ta fram minst 5000 moderna beredskapsjobb, säger han på en presskonferens inför sitt tal i Göteborg i eftermiddag.

Enklare jobb

Jobben kommer att finnas i hela landet, lovar Löfven.

- Målgruppen är personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Det kan enligt statministern bland annat röra sig om jobb som att skanna in dokument, märka ut vandringsleder och enklare administration som kopiering eller annat.

- Myndigheterna kommer att få nödvändiga resurser för att det här ska bli verklighet.

Statsminister Stefan Löfven ska i sitt första maj-tal på Götaplatsen i Göteborg i eftermiddag tala om den stora konfliktlinjen i svensk politik, den om den svenska modellen.

- Regeringen har lagt om kursen helt. Nu har vi lämnat skattesänkningsstrategier som den förra regeringen ägnade sig åt, säger Löfven.

- Vi ska använda de resurser som vi ser i en stark svensk ekonomi för att bygga en ännu starkare samhällsgemenskap, fortsätter han.

180 000 behöver jobb

Löfven medger att det behövs ytterligare åtgärder för att lågutbildade nyanlända ska komma ut på arbetsmarknaden.

- Pusslet måste bli större, det här måste utvecklas till civilsamhället, kommuner, landsting, säger han.

Under mandatperioden räknar regeringen med att 180 000 nyanlända behöver få jobb.

- Det finns inte en lösning, ett mirakel som ska göra det här möjligt. De nyanlända som kommer till Sverige är precis som alla andra individer, säger Löfven.

Tidigare under dagen talade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i Sundbyberg.

- Vi står mitt i en stor politisk strid i Sverige, sade hon och talade om att regeringen genomför en kursändring, där skattesänkningar ersätts med stora investeringar.

Ljus bild av ekonomin

Inför ett fullsatt och soligt Tornparken målade Jämtin upp en ljus bild av ekonomin, och ironiserade över Moderaternas oro för statsfinanserna. Föga förvånande gick Jämtin till angrepp mot borgerliga utspel om behovet av sänkta ingångslöner.

- De löner som borgerligheten föreslår förutsätter att man får bidrag parallellt.

Jämtin tog även upp flyktingsituationen och de utmaningar den för med sig. Hon lyfte fram behovet av integrationssatsningar.

- Vi kommer aldrig att nöja oss med att människor bara får tak över huvudet i Sverige, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik