Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver att Stefan Löfven tar upp kvinnoförtrycket och bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien under sin resa i landet. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver att Stefan Löfven tar upp kvinnoförtrycket och bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien under sin resa i landet. Arkivbild.

Statsministern får kritik och frågor från flera håll för sin resa till Saudiarabien.En pr-tripp för näringslivet, anser Liberalernas utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson som vill att Stefan Löfven talar klarspråk om mänskliga rättigheter.

– Det är en förutsättning för att åka till en av världens grymmaste diktaturer, som dagligen kränker människor, säger Ohlsson.

Hon anser också att Löfven ska begära att den fängslade bloggaren Raif Badawi släpps.

– Det har Kanadas regering gjort och han riskerar för övrigt att få nya piskrapp och tortyr under den tid Löfven är på plats, säger Ohlsson som också anser att statsministern bör ge sitt stöd åt de tusentals kvinnor som samlat in namn för att ge kvinnor lika medborgerliga rättigheter.

Den tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) försvarar dock Löfvens resa. "Det är viktigt och bra med dialog och kontakter. Jag var i Saudiarabien såväl som stats- som utrikesminister", skriver han i ett svar på Twitter till TT.

Provocerande resa

Vänsterpartiets Hans Linde ser resan som provocerande och hans partiledare Jonas Sjöstedt talar om förtryck, saudiernas roll i kriget i Jemen men också om framtiden för den svenska vapenexporten till landet.

– Jag önskar ju att Sveriges regering ska sätta ner foten och säga att vi kommer att avsluta vapenexporten till diktaturer som Saudiarabien, säger Sjöstedt.

Och att dessa punkter kommer att finnas med under statministerns besök vill Sjöstedt att Löfven redogör för, både före och efter resan.

– Det är det enda rimliga om man vill ha en trovärdig utrikespolitik.

Bra relation

Karin Enström, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, uppfattar resan som ett led i S försök att laga relationerna. På frågan om vad hon anser att Löfven bör ta upp säger hon:

– Syrien och hela den frågan. Sedan vet vi att det pågår en konflikt i Jemen, ställa frågor kring det och Saudis roll. Och sedan självklart lyfta de stora problem och brister som finns kring respekten för de mänskliga rättigheterna.

– När man förtjänar kritik ska man få det. Samtidigt är det bra att ha en relation så att man kan tala om både svåra och andra frågor. Sveriges roll är att kunna prata med alla, säger Enström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset