Terrorattacken i Christchurch i Nya Zeeland skedde på under natten till fredag, svensk tid.
Terrorattacken i Christchurch i Nya Zeeland skedde på under natten till fredag, svensk tid.

Statsminister Stefan Löfven (S) uttryckte på fredagen sin djupaste solidaritet efter terrorattacken i Nya Zeeland, som hittills dödat 49 personer. Löfven uppmanade allmänheten i Sverige till att fortsätta leva så vanligt som möjligt. "Det är friheten i vårt samhälle som är grunden", sa han.

Stefan Löfven kallade attacken en attack mot det öppna samhället och demokratin.

– Tidigt i morse nåddes jag av beskedet om den fruktansvärda terrorattacken vid fredagsbönen i Christchurch i Nya Zeeland. Det är ett fegt avskyvärt dåd, som släcker människors liv, skadar och åstadkommer ärr för resten av livet för så många människor. Det är en attack mot det öppna samhället, mot demokratin, som syftar till att skapa rädsla och splittring, sa Stefan Löfven på en presskonferens under fredagen.

Statsministern sa även att Sverige har uttryckt sin djupaste solidaritet med Nya Zeeland.

– Sverige står sida vid sida med Nya Zeeland och kommer bistå Nya Zeeland om så behövs. I de här svåraste tiderna är gemenskapen som viktigast och mina och regeringens tankar och vår vår djupaste medkänsla är med offren, deras familjer och deras närstående.

LÄS MER: Därför ska du inte sprida videon från terrordådet i Nya Zeeland

Terroristerna vill skapa rädsla

Stefan Löfven svarade även på frågor om hur Sverige bör agera efter terrorattacken.

– Det här är ett utvecklingsarbete som pågår hela tiden och vi ska se till att vårt land är så säkert som möjligt. Arbetet pågår dagligen hos Polisen, Säkerhetspolisen, andra myndigheter och regeringen för att se till att landet ska vara så säkert som möjligt, säger Löfven.

LÄS MER: Experten om terrordådet i Nya Zeeland: Kan inspirera extremhögern i Sverige

Han uppmanade dock allmänheten att fortsätta leva sina liv så vanligt som möjligt.

– Det är just det som de här terroristerna vill åt, dels att sätta människor mot människor, rädslan och kaos i samhället, det är den här rädslan som de vill åt. Vi ska vara aktsamma och vaksamma men vi ska leva våra liv. Det är friheten i vårt samhälle som är grunden, säger Stefan Löfven.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset