För två veckor sedan skrev jag en krönika om att jag tycker att det är fel att använda ekonomiska argument för att inte dela föräldraledigheten lika. Som alltid när man diskuterar ett ämne som engagerar kom det många reaktioner från er läsare. Vissa höll med, andra inte. Många på båda sidorna kom med smarta inspel. Men en grej hade jag verkligen inte förväntat mig. Nämligen att så många hörde av sig och hävdade att man inte kan säga att de flesta barn som föds i Sverige idag är planerade.

Jag är helt medveten om att det finns många potentiella föräldrar där ute som kämpar med IVF, adoptioner och inseminationer. De barnen är ju knappast oplanerade, snarare har de en eller flera föräldrar som väntar, längtar och drömmer om att deras nya familjemedlem ska dyka upp. Men nu pratar vi alltså om motsatsen, barn som kommer till världen utan minsta förvarning, så plötsligt att föräldrarna helt enkelt inte hinner bli jämställda fast de hemskt gärna vill.

Den här inställningen förvånar mig. För sist jag kollade hade vi en ordentlig, för att inte säga frenetisk, sexualupplysning i skolan. När tonåringar kommer i puberteten har de i flera år blivit överösta av biologiböckers förklaringar, pedagogers råd och fnissiga besök på ungdomsmottagningen. Det är orimligt att man växer upp i Sverige och inte vet att om två människor av motsatt kön i fertil ålder har sex med varandra kan det resultera i barn.

Men vi stannar inte där. För den som ändå vill ha sex men inte barn erbjuder samhället en lång rad preventivmedel, ofta kraftigt subventionerade av staten. De flesta väljer hormonpreparat som p-piller eller p-ring men om det inte passar, eller om man vill ha kontroll över situationen, finns det supertydliga och lättanvända alternativet kondom.

MEN! ropar nu vän av ordning. Kondomer kan gå faktiskt gå sönder! Det stämmer. I några få procent av fallen går kondomer sönder. Då kan man valsa in på närmsta apotek och helt receptfritt köpa dagen-efter-piller. Och skulle även det av någon anledning fallera (kanske går kondomen sönder ute på en öde ö mitt i en långhelg, och det finns inte en chans att man skulle hinna till ett öppet apotek inom tre dygn), har vi fri abort till och med vecka 18, vilket inte heller är någon hemlighet utan står klart och tydligt på exempelvis vardguiden.se.

Jag skulle vilja påstå att det här tyder på att de barn som föds i Sverige inte bara dyker upp hux flux, utan är ett resultat av en rad beslut som barnets föräldrar har fattat. Kanske har man klantat sig, kanske har folk ljugit för varandra, kanske blev det inte alls som man har tänkt sig. Men det handlar fortfarande om val och, jo, planering. Att försöka frånsäga sig ansvaret för ett jämställt föräldraskap genom att hävda någon slags överraskningsklausul är då faktiskt ganska löjligt.

+ Fosterland i SVT. Det mest välgjorde programmet om rasism och högerextremism jag har sett.

- Sifferfiffel. Det går ofta fort i sociala medier, men om en siffra verkar orimlig (som att 80 personer äger hälften av världens rikedomar) är den antagligen det. Räkna innan du delar! 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset