Så här kan ett virusmeddelande se ut i Facebookchatten. 
Så här kan ett virusmeddelande se ut i Facebookchatten. 

Ett nytt lömskt virus sprids just nu på Facebook. Viruset skickas till den privata chatten med dina vänner som avsändare, skriver Kvällsposten.

Tidigare har olika virus som spritts på Facebook funnits utanför vår mest privata inkorg, men nu har ett nytt lömskt virus letat sig in till folks privata chattar, rapporterar Kvällsposten. 

Sedan en tid tillbaka florerar länkar med texten ”private video” – länkar som ser ut att gå till en vanlig film på Youtube och som inkluderar folks egna profilbilder.

LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

Men länken är så klart en bluff och kommer inte alls att visa någon privat film. Klickar man på den godkänner man i stället att viruset tar del av ens vänlista eller ens meddelanden för att på så sätt sprida viruset vidare. 

– Detta innebär att du kanske sprider viruset till mellan 30 och 50 personer i ditt nätverk och om de sedan klickar får det snabbt stor spridning. Det gick ut ett motsvarande virus i helgen där man skickades till en porrfilm om man klickade på länken, säger sociala medier-experten Nina Jansdotter till Kvällsposten.

Det är oklart vem som ligger bakom viruset eller om det kan göra någon verklig skada i folks datorer och telefoner. 

– Det måste ju inte vara farligt men det är ju ändå ett övertramp på ens person om det kan börja skickas meddelanden i ditt namn med allt möjligt konstigt, säger Nina Jansdotter, som under helgen lade ut en varning för viruset på sin Facebooksida.

LÄS MER: Hitta källan och gå rätt i den globala fejk-djungeln

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset