I helgen är det dags att börja njuta – högsommarvärmen är snart här.
I helgen är det dags att börja njuta – högsommarvärmen är snart här.

Efter ett par regniga och lite deppiga sommarveckor ser vi nu fram emot en helg med en trestegsraket av härligheter: lön, sol och ledighet. Därefter blir det ännu bättre än så – för snart drar högsommarvärmen in över stora delar av landet.

Det började redan i dag med att lönen trillade in på våra konton. I morgon fortsätter härligheterna när ledigheten gör sitt intåg, och under helgen kommer stämningen att stegras ytterligare när solen äntligen börjar kikar fram på flera håll. 

Norra Sverige får hålla ut under paraplyt under några dagar till, men i de södra delarna av landet stabiliseras vädret allt eftersom. I morgon och på lördag blir det framförallt växlande molnighet, med några enstaka skurar, och temperaturer mellan 15 och 18 grader.

LÄS MER: Debatt: Vi stressar sönder oss för att verka hälsosamma i sommar 

Men på söndag spricker det upp över i stort sett hela landet och temperaturen stiger upp emot 20 grader, lokalt kanske mer än så.

– Bäst väder blir det i norra Svealand och södra Norrland, där får man mest sol, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på väderinstitutet Foreca. 

Och efter helgens trevande strålar ser sommaren ut att komma till Sverige på riktigt. Början av nästa vecka bjuder visserligen återigen på en del moln, men framåt mitten av veckan är det dags att plocka fram solstolen, smörja in kroppen med solkräm och svalka sig med något kallt att dricka. 

– När vi kommer in i juli blir det stabilt väder på riktigt. Ett högtryck som har legat över Spanien och Medelhavet växer in över Skandinavien och pressar upp riktigt varm luft. Det blir en rejäl skillnad och det kan bli flera dagar med högsommartemperaturer över 25 grader i södra delarna av landet och södra Norrland, säger Christoffer Hallgren. 

Exakt hur länge solen och värmen dröjer kvar är lite oklart, men det ser ut som att vi får njuta av riktig högsommar åtminstone veckan ut. Något som kan komma att påverka dagens kalla badvatten positivit. 

– Får vi några dagar med upp emot 25 grader så värms ytvattnet upp ganska fort. Det blir nog inte över 20 grader men det kommer nog bli badbart, säger Christoffer Hallgren. 

LÄS MER: Nathalie, 22, jobbade 30 dagar i sträck – får ingen semester i sommar

Den som går på semester nu har valt rätt. Åtminstone om man frågar meteorologen själv, som föredrar att vara ledig från början av juli till början av augusti. 

– Det tycker jag är optimalt. Juni burkar vara soligast totalt sett, men det är först i juli och augusti som det brukar bli någon riktig värme. Juli är den statistiskt varmaste månaden och i augusti börjar badvattnet komma upp i högre badtemperaturer, säger Christoffer Hallgren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset