På framsidan står det renkorv – men om du vänder på steken står det ”kallrökt korv med renkött”. Läs vidare så ser du att ren inte alls är det dominerande köttslaget.
På framsidan står det renkorv – men om du vänder på steken står det ”kallrökt korv med renkött”. Läs vidare så ser du att ren inte alls är det dominerande köttslaget.

Renkorven från Lönneberga innehåller mest gris. Det fick Kristina, som valt bort industrikött, att må illa. ”Jag kände mig som konsument väldigt lurad”

Kristina Hultgren, 59, från Gröndal i Stockholm har blivit illa berörd av hur kor och grisar behandlas och beslutat att inte äta kött som kommer från den storskaliga köttindustrin. 

– Det enda man kan göra som konsument är ju att undvika kött eller ändra vilket kött man äter. Renar, älg och annat vilt har ju ändå haft det ganska bra innan de skjutits eller slaktats, säger hon till Metro. 

Därför blev hon glad när hon såg en nyhet i butiken, renkorv med tranbär, från Lönneberga. På framsidan av paketet möts konsumenten av en ren i ett fjällandskap och budskapet ”En smak av Lappland”. Men 

– Jag hade ätit halva paketet då jag av en händelse vände på paketet och såg att det stod kallrökt korv med rensmak.

Kristina har en gång i tiden jobbat på Livsmedelsverket och visste instinktivt att det var en formulering som kan användas när man vill dölja vad som egentligen är i maten. 

–  Jag började läsa och då var det mycket mer nöt och gris än ren. Jag kände mig som konsument väldigt lurad, det stod ingenting om korv med rensmak på framsidan. 

Den som precis som Kristina vänder på paketet ser att pålägget innehåller 45 procent griskött, 17 procent nötkött och 20 procent renkött. 

– Rent generellt finns det inga gränsvärden för hur mycket renkött en renkorv måste innehålla utan bara att det måste specificeras hur mycket som ingår så så långt är det korrekt, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket. 

Däremot kan Livsmedelsverket komma att göra en bedömning av helhetsbilden hur märkning, bilder och text samverkar.

– Jag kan absolut förstå att man som konsument ifrågasätter det, säger Anna Wedhollm Pallas. 

Kristina Hultgren har nu skrivit till Livsmedelsverket om vad hon menar är vilseledande marknadsföring från Lönnebergas sida och ber myndigheten att sätta press på företaget att ändra sin märkning – eller att ta fram en korv med enbart renkött. 

”Det tror jag de vinner konsumenter på”, skriver hon i sitt brev.

Enligt Pontus Egner, marknadschef på Atria som marknadsför varumärket Lönneberga, är Kristina inte den enda som reagerat på innehållet i renkorven. 

– Jag förstår att hon reagerar och vi har också haft andra personer som hört av sig till vår kundstjänst. Vi har trott att deklarationen vi haft på baksidan är tillräckligt tydlig.

Han menar att det är svårt att göra en god salami eller rökt korv med en mindre del griskött så receptet kommer att vara detsamma, men företaget kommer nu att ändra förpackningen så att det på framsidan framgår hur mycket kött som är vilt och hur mycket som är från nöt och gris. Det gäller både renkorven och en annan produkt i serien Svenska smaker, en hjortkorv med havtorn.

Kristina föreslår att ni byter namn på korven till ”Kallrökt korv med renkött”. Är det aktuellt?
– Nej, den kommer även i fortsättningen heta Renkorv med tranbär.

LÄS MER: Sanningen om kemikalierna i smör och margarin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset