Vice statsminister Isabella Lövin (MP) talade på Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall på lördagen.
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) talade på Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall på lördagen.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin varnar för den växande populismen.Hon uppmanar sitt eget och andra partier att sluta med "trams".

I sitt tal inför partiets kommunpolitiker i Sundsvall varnade Isabella Lövin för att förenklade budskap och rena lögner sprids i sociala medier och för att populister utnyttjar människors rädsla. Hon ser samma utveckling i Sverige som i USA.

Lövin, som även är klimatminister och vice statsminister, tycker att de mer etablerade partierna har anledning att skärpa till sig för att kunna utgöra en motvikt till populismen.

– Därför måste vi lägga plakaten, tramset och stridsyxorna åt sidan, sade hon i talet till de drygt 350 kommunpolitikerna.

Oneliners i Agenda

Uppmaningen riktades så väl till miljöpartister som till de rödgröna partierna och Allianspartierna.

– Jag tycker att det finns mycket trams i den offentliga diskussionen överhuvudtaget, säger Lövin till journalister.

– Att man försöker slå varandra i huvudet med oneliners i tv:s Agendadebatter, det gynnar inte förtroendet för politiken i stort.

Miljöpartiet har redan tidigare varit självkritiskt. Det andra språkröret Gustav Fridolin har pekat på att flera av partiets budskap i valrörelsen var alltför förenklade.

Hålla ihop

I sitt tal uppmanade Lövin partier att hålla ihop när världen är orolig.

– Vi ska ha en hård debatt om skillnader, men vi ska inte uppfinna skillnader när de inte finns, sade hon.

Lövin uppgav som exempel att Sverige spelat en avgörande roll för det globala miljöarbetet oavsett färg på regeringen.

Hon uppmanade också sina egna partikamrater att hålla ihop. Det finns många interna kritiker som menar att Miljöpartiet kompromissat alltför mycket i regeringsställning.

– Vi visste att det inte skulle bli lätt att sitta i regering, sade Lövin.

Känslosamt om Trump

Hon inledde känslosamt med Donald Trumps seger i presidentvalet i USA. Hon konstaterade att det amerikanska valet inte är Sveriges val, men att det ändå var den gemensamma visionen om en hållbar värld som förlorade.

– När man förlorar det som är verkligen viktigt, då gör det ont, sade Lövin.

Hon är rädd för att klimatskeptikern Trumps seger ska innebära att klimatomställningen i USA och klimatarbetet i världen stannar upp. Trump vill att USA lämnar det globala klimatavtalet som slöts i Paris för snart ett år sedan och har hotat med att dra in USA:s ekonomiska stöd till den gröna klimatfonden och till FN:s klimatarbete.

Lövin reser nästa vecka till Marrakech på det första stora klimatmötet efter att det globala avtalet i Paris. Med sig har hon ett löfte om ytterligare 250 miljoner kronor i klimatbistånd till de fattigaste länder. Lövin ser det som en viktig signal.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi står fast resolut vid våra åtaganden i Parisavtalet och lever upp till löftena om ekonomisk kompensation till de fattigaste länderna, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset