Att vaccinera ditt barn är det enda sättet att vara säker på att hålla det friskt från mässlingen.
Att vaccinera ditt barn är det enda sättet att vara säker på att hålla det friskt från mässlingen.

Stockholm är just nu drabbat av ett mässlingsutbrott. Nu kräver Liberalerna i Stockholm att man ska ta reda på om det går att kräva att barn som går i förskolan ska vara vaccinerade. Det skriver Stockholmspolitikerna Lotta Edholm och Anna Starbrink i en debattartikel på Dagens samhälle.

Sedan MPR-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund började användas brett i Sverige 1982 har förekomsten av den farliga och smittsamma sjukdomen mässling minskat radikalt. Innan vaccinet rapporterades tusentals fall av mässling i Sverige varje år – sedan 2000-talet har färre än 60 fall rapporterats per år, och alla har haft koppling till smitta utomlands. Majoriteten av de som insjuknar är ovaccinerade, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men under den senaste tiden har åtminstone 7 mässlingsfall upptäckts i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Det rör sig om barn som ännu inte blivit vaccinerade.

Nu kräver Liberalerna i Stockholm att man tar i med hårdhandskarna mot spridningen av mässling. I en debattartikel på Dagens samhälle menar Lotta Edholm, oppositionsborgarråd, och Anna Starbrink, landstingsråd, att man bör ta reda på om det går att ställa krav på att barn ska vara vaccinerade för att få gå i förskolan.

”Ska de vacciner vi tar ge ett skydd inte bara åt oss själva, utan också åt de som på grund av till exempel underliggande sjukdom inte kan ta det, måste uppemot 95 procent av befolkningen vara vaccinerad. Det är först då som skyddet mot sjukdomen är så stabilt i befolkningen att det uppstår vad sjukvården kallar ‘flockimmunitet'”, skriver Starbrink och Edholm.

LÄS MER: Om du inte vaccinerar ditt barn så kan min son dö

Mässling är extremt smittsamt, och enligt Starbrink och Edholm beror det nya utbrottet delvis på föräldrar inte nås av hälsovården men också för att MPR-vaccinet felaktigt kopplas samman med myter om att det skulle orsaka autism.

”Ett mässlingsutbrott är ingen epidemi, men om alltför många tackar nej till vaccin behöver vi ställa oss frågor om hur pass väl rustade vi egentligen är och vilka skyddsåtgärder det offentliga kan ta till. Hur ska förskolorna agera vid misstänkta mässlingsutbrott? Kanske behöver smittspårning ske även på förskolor och skolor, och inte bara på närakuter och vårdcentraler som ofta sker idag?”, skriver Starbrink och Edholm.

LÄS MER: Så farlig är mässlingen – och så skyddar du ditt barn
Det var 1998 den brittiska forskaren Andrew Wakefield i den ansedda journalen The Lancet påstod att han hittat en länk mellan MPR-vaccinet och autism. Artikeln ledde till mycket stor uppmärksamhet och är orsaken till att många fortfarande tror att vaccinet kan orsaka autism, och därför väljer att inte ge sina barn vaccinet.

Wakefields påstående lyckades dock aldrig replikeras i andra studier och inga länkar mellan vaccin och autism har hittats av till exempel amerikanska CDC och AAP eller av brittiska NHS. Koncensus idag är att Wakefield gjorde sig skyldig till jäv och datamanipulering när han genomförde sin studie, och hans artikel är sedan år tillbaka tillbakadragen.

LÄS MER: Nej, ditt barn kan inte få autism av vaccin – här är sju myter om vaccination

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vaccin mässling