Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, efter pressträffen i måndags.
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, efter pressträffen i måndags.

Liberalerna kräver att KI:s tidigare universitetsdirektör Karin Röding avgår. Forskningsminister Helene Hellmark Knutssons statssekreterare närvarade då beslutet att anställa kirurgen Paolo Macchiarini togs.Men enligt Sten Heckscher som utrett skandalen var Rödings roll "synnerligen marginell".

– Karin Röding har dels varit med i själva beslutet när Macchiarini anställdes, dels också som universitetsdirektör haft ett ansvar för hur strukturer och administration fungerar på universitetet, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna, till TT.

Han säger att Hellmark Knutsson (S) varit snabb att kräva att andra ansvariga ska avgå, men att även hennes statssekreterare bör ta sitt ansvar.

"Felaktigt påstående"

– Det är klart att det är bestickande att det är ministerns närmaste medarbetare som är den som än så länge inte fått lämna.

Men påståendet att Röding skulle ha varit med att besluta om Macchiarinis anställning är direkt felaktigt, enligt civilminister Ardalan Shekarabis (S) statssekreterare Annelie Roswall Ljunggren.

– Det är en ganska märklig fråga att politisera på det här sättet. I arbetsordningen för Karolinska institutet står det att universitetsdirektören närvarar på beslutsmöten med rektor, men det är rektor som fattar beslut, säger hon till TT.

Juristen Sten Heckscher, som utrett skandalen, tonar ned Rödings ansvar i Macchiarini-affären.

– Hennes roll var synnerligen marginell, säger Heckscher till TT.

Klev åt sidan

Röding har tidigare skött regeringens kontakter med KI i Macchiarini-ärendet, men klev i februari i år åt sidan på grund av jävrisk. Hon har uppgett för TT att hennes uppgift i samband med anställningen var att bevittna att rätt person skrev under beslutet.

I måndags meddelade Hellmark Knutsson vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm att KI:s dåvarande rektor, universitetskanslern Harriet Wallberg, petas från sin post och att delar av KI:s styrelse byts ut. Tidigare har bland andra KI-rektorn Anders Hamsten och KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg avgått från sina poster.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset