Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har svårt att få till en överenskommelse om regioner. Arkivbild.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har svårt att få till en överenskommelse om regioner. Arkivbild.

Liberalerna hoppar av regeringens samtal om att dela in landet i nya storregioner. Moderaterna vet inte om de kommer till nästa runda, men C kan tänka sig att göra upp med regeringen, på tuffa villkor.

Till TT säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson att C inte skulle ha några problem att göra upp med regeringen om den tar till sig det som partiet lagt fram. Om L finns kvar eller inte i samtalen spelar ingen roll, allianspartierna har olika positioner i samtalen, enligt Jonsson.

Väntar svar

I går, måndag, skickade C in sitt svar på det bud som regeringen lämnade för en dryg vecka sedan. Nu väntar partiet på svaret.

– Det hänger helt och hållet på regeringen, säger Jonsson men gör klart att det är en ganska lång och omfattande lista C har lagt fram för att, i ett senare skede, vara berett att diskutera hur kartan för nya storregioner ska ses ut.

Är kört

Men Liberalerna ser inga möjligheter att komma vidare. Loppet är kört.

– Vi upplever att regeringen inte vill ha oss med längre, de gör inga förändringar och de bjuder in de partier som vill samtala utifrån det som regeringen sagt tidigare, säger partiets gruppledare Christer Nylander till TT.

Moderaterna har inte bestämt sig för om det är värt att dyka upp i regeringskansliet på torsdag eftermiddag.

– Vi har sagt nej till de tre föreslagna storregionerna och vi har inget intresse av att förhandla om en poltik som vi inte tror på. Nu hänger det på regeringen hur det här utvecklas, säger Andreas Norlén, företrädare för M i samtalen, tillika ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Inte svarat

Norlén säger att regeringen inte har givit någon respons på M:s krav om att folkomröstningar och andra mått på medborgarnas intresse för de tre nya storregionerna Norrland, Svealand och Götaland redan från 2019, måste inväntas.

– Vi är genuint skeptiska till att Sverige behöver en svepande regionreform, säger Norlén.

Det är tänkt att en ny samtalsrunda mellan regeringen, dess budgetpartner Vänsterpartiet och allianspartierna ska hållas på torsdag. Men Liberalerna kommer alltså inte och Kristdemokraterna har, enligt uppgift till TT, inte bestämt sig för om det är meningsfullt att delta.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), det statsråd som leder samtalen, är enligt vad TT erfar pessimistisk om möjligheterna att få till en bred överenskommelse. Hans pressekreterare Peter Skeppström avstod på tisdagskvällen kommentarer "med hänsyn till processen".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset