Pierre Edström är oppositionslandstingsråd för Liberalerna i Kalmar och Birgitta Axelsson Edström kandiderar till kommunen och riksdagen i höstens val för Feministiskt initiativ.
Pierre Edström är oppositionslandstingsråd för Liberalerna i Kalmar och Birgitta Axelsson Edström kandiderar till kommunen och riksdagen i höstens val för Feministiskt initiativ.

Många svenskar skulle ha svårt att vara tillsammans med någon som inte delade samma politiska värderingar som de själva, enligt en ny undersökning från Yougov. Det struntar L-politikern Pierre Edström och Fi-politikern Birgitta Axelsson Edström i, som varit tillsammans i 13 år.

När Pierre Edström blev tillsammans med Birgitta Axelsson Edström var det många som inte trodde att förhållandet skulle hålla längre än till nästa valrörelse. Anledningen: Pierre var L-politiker och Birgitta vänsterpartist. I dag har de varit gifta i 12 år.

– Det är klart att jag i början trodde att jag skulle kunna övertyga Birgitta om att bli liberal. Jag gjorde några försök i början men insåg rätt snart att det inte fanns någon möjlighet. Då gav jag upp. Men det är ju faktiskt så att man måste acceptera varandra för den man är. Det viktigaste i livet är att man passar ihop i övrigt, säger Pierre Edström, som jobbar som oppositionslandstingsråd för Liberalerna i Kalmar län.

LÄS MER: Yougov: Alternativ för Sverige börjar få stöd i opinionen

I en Yougov-undersökning, gjord på uppdrag av Metro, svarar över 40 procent av deltagarna att inställningen till ens partner hade blivit mycket negativ eller ganska negativ om man fått reda på att partnern haft fundamentalt annorlunda politiska värderingar än en själv.

Enligt Pierre Edström och Birgitta Axelsson Edström var deras skilda politiska åsikter inget de såg som ett hinder när de började träffas. När de blev ett par var Birgitta kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Kalmar. Hon berättar att vissa inom Vänsterpartiet hade svårt att acceptera hennes relation med Pierre, vilket slutligen ledde till att hon lämnade partiet helt 2013.

Både Birgitta och Pierre är överens om att deras relation på flera sätt har gjort dem till bättre politiker.

– Det har fått en att få distans. Jag kunde sitta i fullmäktige och bli fullständigt rasande på de här liberalerna som aldrig kunde hålla tyst. Men sedan hamnade jag mer i ett läge där jag kunde förstå varför de sa vissa saker. Då kunde jag bemöta det utan att blanda in så mycket känslor, säger Birgitta Edström.

LÄS MER: Här är 14 kändisar som har gett sig in i politiken

I dag arbetar hon med sin hjärtefråga, jämställdhet, inom Feministiskt initiativ och kandiderar till kommunen och riksdagen i höstens val. Trots att de tycker olika om mycket menar de att just feminism och jämställdhet är ämnen där deras åsikter möts. Ingen av dem tycker att deras partitillhörighet märks av i deras vardag, men om Pierre föreslog att de skulle använda sig av hushållsnära tjänster skulle Birgitta sätta stopp.

– Vi kan ha väldigt intressanta diskussioner ihop vilket är roligt. Samtidigt vet vi ju om var gränserna går, vad vi kan diskutera och vad som inte är lönt att diskutera. Jag vet att jag alltid har rätt och Birgitta vet att hon alltid har rätt, säger Pierre Edström.

För att få relationen att fungera menar de att det är viktigt att kunna skratta ihop och inte ta allt på för stort allvar. Det är viktigt att ha andra roller än bara politiker och på fritiden sjunger de bland annat i kör tillsammans.

– Vi kommer aldrig att rösta på samma parti, men vi kan i alla fall enas om att heja på samma fotbollslag – Åtvidabergs FF, säger Birgitta Edström.

LÄS MER: 13 röster: De kommer styra landet efter valet

Om Birgitta Axelsson Edström och Pierre Edström

Träffades: 2005. Gifta sedan 2006.

Bor: Kalmar.

Gör: Birgitta kandiderar till riksdagen och kommunen för Feministiskt initiativ i höstens val. Jobbar även som verksamhetsutvecklare på folkbildningsförbundet Sensus. Hon var tidigare kommunpolitiker och politisk sekreterare inom Vänsterpartiet i Kalmar. Pierre är oppositionsråd för Liberalerna i landstinget i Kalmar län. Jobbar med hälso- och sjukvårdsfrågor.

Yougov-undersökningen

– Ungefär hälften av svenskarna tycker att det är viktigt att ens partner delar samma värderingar som en själv. Det visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro.

– Av dem som deltog i undersökningen uppgav över 40 procent av deltagarna att inställningen till ens partner hade blivit mycket negativ eller ganska negativ om man fått reda på att partnern haft fundamentalt annorlunda politiska värderingar än en själv.

– Av de svarande som hade upplevt det som negativt att ens partner haft annorlunda politiska värderingar än en själv uppgav 43 procent att det förmodligen hade fått dem att avsluta relationen.

– Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 16-19 mars 2018. Sammanlagt har 1 516 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 140 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset