Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.

Liberalerna ska tåla att bli utskällda och inte backa igen om hårdare integrationskrav.– Även vi har hukat, det duger inte, då öppnar vi bara för extremister, säger partiledaren Jan Björklund med ett nytt integrationsprogram för L i ryggen.

Integrationsprogrammet har antagits av partirådet och blir det som L går till val med 2018 – det mest "offensiva och relevanta" som något parti har, enligt Björklund.

Det "famlar inte" i frågor om hederskultur, enligt Björklund. Hedersrelaterade brott ska falla under allmänt åtal och kunna leda till utvisning.

Stopp för skolor

Krav på godkänt språk- och samhällskunskapsprov för medborgarskap återuppväcks och Liberalerna ska driva ett förbud för nya religiösa friskolor. De dryga 60-talet religiösa friskolor som finns, drygt tio av dem muslimska, bör inte få tillstånd att utöka antalet elever.

Björklund medger att det framförallt riktar in sig på de muslimska friskolorna och värderingar som han menar sprids där. De försvårar barns integration, särskilt flickors. Att Skolinspektionen kontrollerar dem räcker inte, menar han.

För flata

– Vi har varit för flata. Man kan inspektera om lokalerna är bra, om resultaten är bra och lärarna behöriga. Men att inspektera värderingar är otroligt svårt. Vill man stoppa det här måste lagen ändras, säger Jan Björklund.

En minoritet av partirådet, däribland förra skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm, ville förbjuda även existerande religiösa skolor. En annan grupp, anförda av riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, ville inte ha något förbud alls utan skarpare krav.

Partistyrelsen anser att det är att gå för långt att förbjuda även existerande religiösa friskolor. Det som ska förhindras är att nya muslimska friskolor etableras i utanförskapsområden. Det skulle öka uppdelningen och försvåra integrationen av nyanlända ytterligare, är motiveringen.

Inför valet 2002 föreslog partiet bland annat språktest för medborgarskap. Björklund är kritisk till att partiet vek ner sig när det blev förhandlingar med de andra borgerliga partierna i Alliansen.

– Hade vi lyckats hålla i den linjen hade integrationen lyckats bättre, hävdade han i sitt tal på partirådet.

– Nu är det dags att lyfta integration igen, människor kommer att värdera hur vi beskriver och hanterar problemen i valet 2018.

Jessica Gow/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund vill inte se partiet backa om integrationskrav igen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset