EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic säger själv att han är oskyldig till att ha utsatt personalen för psykiska trakasserier. Arkivbild.
EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic säger själv att han är oskyldig till att ha utsatt personalen för psykiska trakasserier. Arkivbild.

Konflikten på Liberalernas EU-kansli har varit känd för partiledningen sedan länge.– Jag hade säkert kunna göra mer än vad jag har gjort, säger partisekreterare Maria Arnholm sedan EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) varnats för psykiska trakasserier av sin personal.

Maria Arnholm har under hela våren haft kontakt både med Selimovic och hans fyra tidigare assistenter, som han övertog när han efterträdde Marit Paulsen. Arnholm har då fått två olika verklighetsbilder av läget på kansliet och upplevt att ord stått mot ord. Nu har EU-parlamentet dömt av vad som hänt och prickat den liberale ledamoten.

– Jag är väldigt tacksam att parlamentet i sitt beslut har satt ner foten, säger Maria Arnholm.

Paulsen kritisk

Bland andra Marit Paulsen har kritiserat partiledningen för att inte ha ingripit tidigare i den infekterade konflikten. Men Arnholm förklarar det alltså med att ord stått mot ord.

Både hon och partiledaren Jan Björklund ser allvarligt på det som hänt. De har kallat in partiets interna etikkommitté för att få rekommendationer om vilka konsekvenserna ska bli för Jasenko Selimovic.

Maria Arnholm vill inte spekulera om vad som kan hända med Selimovic.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om vad det här kommer att leda till, säger hon.

Tidigare problem

Efter parlamentets varning har det kommit fram att det även tidigare har funnits arbetsmiljöproblem kring Selimovic, bland annat när han var statssekreterare under statsrådet Erik Ullenhag. Men det har inte varit känt för partiledningen, hävdar Arnholm.

– Omfattningen av det som nu visar sig kände vi inte till. Det är klart att det alltid finns åsikter om chefer, men det som nu kommer i dagen kände vi inte till.

Selimovic har två veckor på sig att överklaga beslutet, om han vill. I så fall får parlamentet ytterligare fyra veckor på sig att gå igenom händelserna igen. Partiets etikkommitté har redan fått fallet på sitt bord, men måste också invänta vad som händer i parlamentet. Arnholm hoppas dock att rekommendationen ska komma relativt snabbt.

TT har sökt Selimovic, som inte vill kommentera beslutet mer.

Fredrik Sandberg/TT
Maria Arnholm ser allvarligt på att partiets EU-parlamentariker Jasenko Selimovic varnats av EU-parlamentet för psykiska trakasserier av sin personal.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset