Låt telefonen laddas av energin i din röst.
Låt telefonen laddas av energin i din röst.

Att använda ljudvågor för att ladda små prylar som till exempel mobiltelefoner är inte en helt ny idé. Forskare från Texas A&M och från University of Houston jobbade med just det konceptet redan 2008.

Men forskare från Sungkyunkwan universitet i Seoul, Sydkorea, har nu kommit med ny forskning inom området, skriver The Telegraph. "Ljudet som alltid finns i vårt vardagliga liv och miljön omkring oss har blivit förbisedd som energikälla. Det motiverade oss att inse att en produktion var möjlig genom att omvandla ljudenergi från tal, musik eller buller till el" säger Dr. Sang-Woo Kim, skriver TreeHugger.

Tester av den nya tekniken visar att ljud på 100 decibel kan generera 50 millivolt el. "Ljudenergi kan tillämpas på olika områden till exempel mobiltelefoner som kan laddas mitt i ett samtal eller så kan man sätta upp ljudisolerande väggar i närheten av motorvägar som genererar elektricitet från ljudet av förbipasserande fordon" säger Dr. Sang-Woo Kim. 

Att sätta upp ljudisolerade väggar längs motorvägar skulle vara en oerhörd kostnad för en kommun. Den mängd energi som skördas måste då först bli mycket större.

Forskarna arbetar fortfarande på tekniken, men det ihållande intresset för att producera el genom ljudenergi visar att det en dag är mycket möjligt att våra mobiltelefoner laddas samtidigt som vi pratar i dem, enligt TreeHugger.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset