Svenska damlandslaget i fotboll med förbundskapten Pia Sundhage besökte Kristus-statyn i Rio de Janeiro på torsdagen.
Svenska damlandslaget i fotboll med förbundskapten Pia Sundhage besökte Kristus-statyn i Rio de Janeiro på torsdagen.

Cristo Redentor, den enorma Kristusstatyn, sträcker ut armarna och blickar ut över OS-staden. Detsamma gjorde flera av Sveriges landslagsspelare, som turistade vid statyn dagen efter segern i OS-premiären. Därefter börjar uppladdningen inför mötet med Brasilien.

Sofia Jakobsson hoppar upp på en höjd, sträcker ut armarna likt statyn som blickar ut över Rio de Janeiro. Hon plåtas av lagkamraterna men uppmanas snabbt av en vakt att hoppa ner. Hon är inte ensam om att posera vid OS-stadens mest kända plats, där Sveriges fotbollsdamer var på besök dagen efter segern mot Sydafrika. Det är fullt med turister, och förutom svenskorna var även Kroatiens handbollslandslag, herrarna, här under dagen.

Om onsdagens match säger anfallaren:

– Vi fick med oss tre poäng även om det inte var en bländande fotbollsmatch. Och det är det som man ska göra i ett mästerskap.

Bättre anfall

Anfallsspelet kom inte upp i de nivåer som laget ville. Mot Brasilien blir det också en helt annan match mer inriktad på försvar.

– Vi ska ha en genomgång och se vad vi ska jobba på. Förhoppningsvis kommer det att bli annorlunda.

Första halvlek tycker hon ändå kändes bra.

– Vi kom fram på kanten och skapade en del halvlägen. Inte riktiga farliga chanser men vi var lite på gång. För egen del ska jag fortsätta att ta löpningar, försöka hota mer en mot en och komma runt mot kanterna och slå avgörande inlägg.

Böljande spel

Även förbundskaptenen Pia Sundhage har analyserat premiären.

– Jag förstår mer varför vi inte spelar som vi ska. Det finns några taktiska saker men tycker att de tre poängen känns bra. Det blir mycket mer försvarsspel, det blir viktigt att vinna bollen tillsammans så kommer anfallsspelet att bli bättre än i går. Jag tror på att använda ytor och fart, för vi hade inte tillräckligt mycket fart, för det kommer att bölja mycket mer, säger hon.

Jakobsson skickar även med ett par glostips på portugisiska till svenskarna som kommer hit för att kolla på OS:

– Vamos Suecia! Heja Sverige! Och Bom Dia är bra, god morgon, säger hon och ler.

– Jag kan prata och göra mig förstådd tack vare att jag har spelat med Cristiane, som är med i landslaget, Fabiana och Barbara, målvakten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset