Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Sexanklagelser. Läckt e-post. Påståenden om valfusk. En enorm urladdning är att vänta vid nattens debatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump, den sista före presidentvalet i USA.

Både Clinton och Trump har en hel del att förklara i sina slutpläderingar till väljarna – samtidigt som de impopulära presidentkandidaterna bör försöka lägga fram en vision för hur ett USA med dem i Vita huset kan se ut.

"Skadad kandidat"

Republikanen Trump har kanske flest utmaningar framför sig. De senaste veckorna har han sett sitt opinionsstöd falla samtidigt som närmare ett dussin kvinnor trätt fram och anklagat honom för sexuella trakasserier. Frågan är vad Trump i direktsändning har att säga till landets kvinnor, som utgör en majoritet av väljarkåren.

– Han har väldigt stora problem. Det är svårt att bryta med bilden av honom som en skadad kandidat, konstaterar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet som befinner sig i Illinois i USA.

– Det intressanta är att han ändå har ett såpass stort stöd, han ligger fortfarande på omkring 40 procent i mätningarna.

Men för att vinna valet måste Trump utöka det. En avgörande prövning är om han i tv kan agera presidentlikt; ta sig förbi smutskastningen mot Clinton och påståendena om att valet är riggat och faktiskt prata om sakfrågor – något både väljare och bedömare uttryckt farhågor kring.

Generande e-post

De tidigare tv-duellerna har dominerats av personangrepp och smutskastning. Men troligen får Trump i kväll utveckla sina sakargument kring den gränsmur han lovat bygga mellan USA och Mexiko. Detta då invandring är ett av Las Vegas-debattens sex teman. De övriga är statsskulden, ekonomi, Högsta domstolen, problemområden utomlands samt hur väl kandidaterna skulle klara jobbet i Vita huset.

Även för demokraten Hillary Clinton står mycket på spel i kväll. Hon lär få frågor om sin kampanjordförandes läckta e-post som Wikileaks publicerat – mejl som visar på cyniska ställningstaganden inom organisationen samt att hon varit betydligt med frihandelsvänlig i tal inför storbanker än när hon kampanjtalat. Så kommer Clinton att försöka sitta i båten och svara undvikande, eller tydligare ta ställning mot frihandel vilket den liberala delen av hennes parti, främst exrivalen Bernie Sanders väljare, önskar sig?

Skuggbokning

Clinton strategi har länge varit att låta Trump skuggboxas mot sig själv, att använda affärsmannens egna ord emot honom. Det är effektivt, men gör inte så mycket åt den utbredda uppfattningen att Clinton själv är opålitlig och saknar förmågan att entusiasmera. Troligtvis kommer hon i kväll att försöka göra något åt det och leverera ett mer positivt buskap.

– Hon har kontroll. Hon bör fortsätta vara den hon är. . . och undvika frestelsen att utbyta förolämpningar med Trump, säger David Axelrod, tidigare hög rådgivare till president Barack Obama till nättidningen Politico.

49,2 procent av USA:s väljare säger sig i nuläget stödja Demokraternas Hillary Clinton medan 41,7 procent vill se Republikanernas Donald Trump som president, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Debatten börjar klockan tre på natten, svensk tid, och pågår i 90 minuter.

Brennan Linsley/AP/TT
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset