Niklas Edin och hans kamrater toppar EM:s gruppspel efter sju av nio matcher och är klara för semifinal. Arkivbild.
Niklas Edin och hans kamrater toppar EM:s gruppspel efter sju av nio matcher och är klara för semifinal. Arkivbild.

Lag Niklas Edin ångar på i curling-EM i Skottland. På tisdagskvällen utklassade man Schweiz med 8–1 och har sex segrar efter sju matcher och toppar EM-tabellen och är som enda lag klart för semifinal.

– Det var en riktigt bra match. Vi har inte spelat helt perfekt under de sista matcherna och mot Schweiz ville vi hitta den nivå som vi har haft vid de två Grand-Slam-vinsterna i Kanada och det lyckades verkligen. Alla fyra i laget varpå topp och det känns viktigt inför fortsättningen, säger Niklas Edin i ett pressmeddelande.

Att segern mot Schweiz blev så stor var oväntat. Alplandet hade 5–1 i matcher före matchen mot lag Edin och delade förstaplatsen med svenskarna. Men lag Edin tog kommandot direkt och hade 3–0 redan efter två omgångar och ytterligare tre i fjärde. I femte tog Schweiz sin första poäng men när lag Edin tog en två i sjätte till 8–1 gav Schweiz upp.

Fler lag gav upp

I tisdagens första match mot Ryssland blev det en 7–3-seger efter att lag Edin tagit tre poäng i den fjärde omgången och gått från 2–2 till 5–2.

Sverige tog sedan en poäng i den femte omgången och ytterligare en i den nionde, då gav Ryssland upp. På onsdagen möter Sverige först Österrike och sen Norge. Och på torsdag väntar semifinal.

Sveriges curlingdamer besegrade Tjeckien med 8–5. Lag Anna Hasselborg hade bra kontroll matchen igenom, tjeckiskorna gav upp i den tionde och sista omgången sedan Sverige tagit två poäng i den nionde.

Segern var lag Anna Hasselborgs femte på de sex första matcherna i gruppspelet. Laget ligger därmed tvåa bakom hittills obesegrade Skottland.

Precis som de svenska curlingherrarna närmar sig laget nu en semifinalplats i turneringen. På onsdagen väntar matcher mot Schweiz och Finland innan gruppspelet avslutas på torsdag mot Danmark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset