Lag kunde stjälpa Obama – stoppades
Lag kunde stjälpa Obama – stoppades

En domare i Pennsylvania har stoppat en ny lag som kräver att de som röstar i presidentvalet om fem veckor har med sig foto-ID. Domen kan gynna Obama.

Beslutet kan påverka vem som blir näste president, detta då ett ID-kortskrav skulle innebära färre väljare från grupper som traditionellt tenderar att rösta på Demokraterna. 20 elektorsröster står på spel i delstaten, som är en ”swing state” där resultatet brukar vara en öppen affär. 

De senaste opinionsundersökningarna visar att Barack Obama leder, men vid tidigare val har Republikanerna gynnats av ett lågt valdeltagande. Obama skulle alltså kunna förlora delstaten till följd av ett krav på ID-kort. Nu räcker det med att man som tidigare har med sig en elräkning eller ett kontoutdrag från banken.

Beslutet att riva upp lagen om ID-kort kan visserligen överklagas till delstatens högsta domstol, men bedömare anser det föga troligt att det kan ske före valdagen den 6 november.

Samtidigt fortsätter valkampen utanför domstolssystemet. I natt, svensk tid, drabbar Barack Obama och Mitt Romney samman i den första valdebatten. Båda utmålar sig själva som utmanare och hyllar motståndarens retorikförmåga. 

– Guvernör Romney, han är en bra debattör. Jag är bara okej, sa Barack Obama nyligen inför 11 000 åhörare i Las Vegas.

Mitt Romney hyllade i stället den sittande presidenten när han intervjuades av Fox News.

– Presidenten är uppenbarligen mycket vältalig – han kommer att klara sig fint. Jag har aldrig varit i en sådan här presidentvalsdebatt, det blir en ny erfarenhet. 

Båda har förmodligen samma strategi – att överraska tittarna med att de gjorde bättre ifrån sig än väntat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset