Nytt år, nya lagar. Även om vi kanske inte har någon regering för tillfället så tillkommer det både ändringar och nya lagar.

Public service-avgiften

En av de viktigaste och kanske den mest omtalade nya lagen är den om public service. Från och med 1 januari ersätts den gamla radio-och tv-avgiften av en individuell public service-avgift.

Den ska betalas av alla över 18 år och som har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Den kommer vara en procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett visst tak. Taket kommer vid införandet vara drygt 1 300 kronor per person och år.

LÄS MER: Det här är några av världens konstigaste lagar

Karensavdrag

Karensdagen försvinner och ersätts med ett karensavdrag. Karensavdraget kommer vara 20 procent av den genomsnittliga veckoinkomsten. Detta görs eftersom om karensdagen infaller under en dag med ett långt arbetspass för en person med koncentrerad arbetstid, har det kunnat betyda att personen förlorat en relativt stor del av inkomsten.

LÄS MER: Här är nio lagar som försvinner eller ändras 2018

Nya regler för spelmarknaden

När det gäller spel och betting måste verksamheter som erbjuder detta ansöka om licens för att få finnas på den svenska marknaden. Sajterna måste även ha tydliga loggor som visar att de har licens. Förutom detta måste spelsajterna göra det lättare att söka hjälp för spelmissbruk.

LÄS MER: Förbjudet för ogifta kvinnor att hoppa fallskärm på söndagar – och 10 andra konstiga lagar i USA

Avgiftsfri tandvård

Tandvården blir avgiftsfri för alla upp till 23 års ålder. Enligt socialministern Annika Strandhäll beror den höjda åldern på att många unga i dag har osäkra anställningar eller studerar och därför inte ekonomin att gå till tandläkaren.

– Målet med att steg för steg höja åldern då det är avgiftsfritt att gå till tandläkaren handlar om att säkerställa att våra unga fortsätter gå till tandläkaren också när de börjat arbeta och studera. Grunden för att ha bra tänder hela livet är regelbundna besök och koll på sina tänder, säger socialminister Annika Strandhäll.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om lagar