Till skillnad från den jäst som används vid bryggning av ale klarar lager-jästen att bryggas i kallare temperaturer, något som passade bra när tidiga bryggare började förvara sina drycker i grottor.
Jästens ursprung har varit ett mysterium.
– Inget man kunnat hitta i naturen eller bland frysta prover har kunnat matcha den saknade komponenten i lagerjäst, säger forskningsledaren Chris Todd Hittinger till Live Science.
Fram tills nu, när Hittinger och hans kolleger från universitetet i Wisconsin har hittat en organism som till 99,5 procent matchar lagerjästens DNA.
Jästsvampen Saccharomyces eubayanus upptäcktes på ett träd i det kalla patagonien, i den sydligaste delen av Sydamerika.
Forskarna tror att jästen följt med till Europa med fruktflugor som i sin tur följt med transporter av fruktsaft eller öl.
Urjästen kan nu bli en guldgruva för bryggare som vill utveckla nya ölsorter.
Lager-ölens hemlighet hittad på träd i Sydamerika
