– Han har otrolig respekt med sig efter det han gjort för Sverige och Island", säger anfallaren Marcus Berg om Lars Lagerbäck, här under en landslagsträning inför VM-kvalet mot Nederländerna.
– Han har otrolig respekt med sig efter det han gjort för Sverige och Island", säger anfallaren Marcus Berg om Lars Lagerbäck, här under en landslagsträning inför VM-kvalet mot Nederländerna.

Spelarna är eniga om en sak.Det var ett klokt beslut av nye förbundskapten Janne Andersson att plocka in Lars Lagerbäck i ledarstaben.

Trion Andreas Granqvist, Mikael Lustig och Marcus Berg tog sina första steg i den blågula A-landslagströjan då Lagerbäck var förbundskapten. De vet hur den numera 68-årige tränaren tänker fotboll. Truppens övriga 21 spelare har självklart koll på vad Lagerbäck har gjort för Sverige och nu allra senast med Island i Frankrike-EM.

– Han har otrolig respekt med sig efter det han gjort för Sverige och Island. Han är duktig och alla vet att han kan fotboll. Det är väl det framför allt. Hans ord väger tungt. Att han är med här och studerar oss och kommer med tips är jättebra och jätteviktigt, säger Berg.

"Ett smart val"

Mikael Lustig:

– Han gjorde det otroligt bra med Island och Sverige innan dess. Efter det visste jag inte om han vill fortsätta eller trappa ner, men jag tror att det här är ett smart val. Han har varit med i "gamet" väldigt länge och har oerhört mycket rutin.

– Han har hållit en ganska låg profil, och det tror jag är ganska smart för att visa att Janne är bossen. Jag tror inte att han kommer att hålla i så mycket för oss spelare utan att han mer är med som bollplank till Janne. Alla vet vem Lagerbäck är och han kommer nog komma med många positiva saker.

Victor Nilsson Lindelöf:

– Han har varit med väldigt länge och om han säger något så lyssnar man och tar till sig av vad han säger och försöker lära sig. Men det är inte så att man tänker att vi ska göra som Island.

Guidetti fick rätt

Albin Ekdal:

– Kul. Mannen har mycket erfarenhet. Han gjorde ett bra EM med Island och jag är övertygad att han kommer hjälpa det här landslaget.

Vad har du för bild av honom?

– En lugn och harmonisk man som lyckades ta Sverige till många mästerskap.

Var du en av dem som tyckte han stod för tråkig fotboll?

– Nej, jag tyckte det var viktigare att komma till EM eller VM i stället för att spela rolig fotboll. För egen del tycker jag alltid att det ska vara så. Rolig fotboll vinner man inga matcher på. Jag spelar gärna tråkigt, vinner matcher och går till slutspel, säger Ekdal.

John Guidetti:

– Han är king. Jag tycker att han verkar vara hur skön som helst. Jag minns första gången som jag träffade honom, det var när jag gick på ett derby med pappa. Jag var väl elva eller tolv år, sade att jag skulle spela i hans landslag. Jag sade det till honom häromdagen. Att få spela i landslaget när han är med i ledarstaben är stort för mig.

Du visste att han skulle vara med?

– Jag hoppades att han skulle komma tillbaka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset