Lars Lagerbäck. Arkivbild.
Lars Lagerbäck. Arkivbild.

Lars Lagerbäcks framgångar med Island tänker Sveriges nye förbundskapten Janne Andersson dra nytta av.Han tar med Lagerbäck i sin stab inför höstens VM-kval.– Vi får se hur det utvecklas i framtiden, säger Lagerbäck.

Janne Andersson, som efter EM tog över som förbundskapten efter Erik Hamrén, avslöjade sin värvning av Lagerbäck i sitt sommarprat i P1.

– Lasse är en klok man med stor erfarenhet. Vi delar grundsynen i väldigt mycket, så det är en väldigt bra början. Jag tror på teamwork, men jag är ytterst ansvarig, säger Andersson till Viasat Sport.

Lagerbäck ska finnas med som rådgivare vid förberedelsearbetet inför och under septembersamlingen, som omfattar VM-kvalmatchen mot Nederländerna den 6 september på Friends Arena.

"Steg för steg"

Han kommer inte att finnas med på bänken utan sitter på läktaren och följer landskampen.

– Det blir nya roller för oss båda. Vi tar det steg för steg. Men jag känner en enorm trygghet att ha så kompetenta människor runt om, säger Andersson, som satt en hel dag med Lagerbäck och sin assisterande Peter Wettergren innan Lagerbäck åkte till OS i Brasilien.

– Och det kändes jättebra för mig. Vi får se hur det utvecklas i framtiden, men han ska bestämma helt och hållet vad jag ska göra. Han är bossen och jag står till förfogande på hans villkor och ska bara finnas med i bakgrunden. Jag gillar Janne väldigt starkt, säger Lagerbäck till Viasat Sport.

En Lasse till

Lagerbäck hyllades stort fotbollsvärlden över efter att som en av två förbundskaptener lett Island till en skrällartad kvartsfinal i sommarens EM i Frankrike.

68-åringen var förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget mellan 1998 och 2009 och förde Sverige till fem raka mästerskap, tre EM och två VM.

Janne Andersson har även rekryterat ytterligare en Lasse i ledarstaben. 56-årige Lars Jacobsson, tidigare allsvensk tränare i Mjällby och Halmstad, ska finnas med som extra resurs i bevakningen av motståndare, enligt Svenska fotbollförbundets webbplats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset