Sverige ser ut att befinna sig i recession — det är fem år sedan förra gången. En oväntad jätteutrensning i industrins lagerhyllor, på drygt 10 miljarder kronor under tredje kvartalet, befaras trycka ned BNP-siffran långt ned i minusträsket.

TT
En oväntad jätteutrensning i industrins lagerhyllor, på drygt 10 miljarder kronor under tredje kvartalet, befaras trycka ned Sveriges BNP-siffra långt ned i minusträsket.

Sveriges BNP kan till följd av lagersmällen komma att minska med upp till 1,3 procent under tredje kvartalet jämfört med kvartalet före, enligt Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker för den brittiska storbanken RBS.

Det skulle efter BNP-nedgången på 0,2 procent under andra kvartalet innebära att det är recession igen, med en krympande ekonomi två kvartal i rad — för första gången sedan våren 2009.

– Det är ju en jättegrej, säger Magnusson.

Missbedömning

Han tror att djupet i nedgången hänger samman med en missbedömning av konjunkturen, som skapats av orimligt positiva inköpschefsindex och indikatorer.

– BNP har hållits uppe av lageruppbyggnaden länge. Nu kommer räkningen. Industrin har varit för optimistisk.

För finansminister Anders Borg (M) kan den djupa svackan bli besvärande inför valet 2014.

– Jag tror att huvudslutsatsen nog blir att det har varit lite svagare än vad vi har trott, men att det å andra sidan finns förutsättningar för att det kan ta fart lite bättre när vi börjar närma oss årets slut, säger han i samband med ett finansministermöte i Bryssel.

Tror Riksbanken sänker

SEB-ekonomen Olle Holmgren utesluter inte heller recession. Han hade inför fredagens chocksiffra en prognos på en BNP-tillväxt på 0,5 procent för tredje kvartalet, i linje med Riksbankens prognos. Men lagerrensningen kan ha raderat ut 1,0—1,5 procentenheter av detta, befarar han.

– Det lutar åt att vi justerar prognosen nedåt. Men det kommer lite mer statistik nästa vecka, som vi vill se först, säger han.

Både Holmgren och Magnusson räknar med att Riksbanken sänker reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,75 procent i december, för att få fart på tillväxten. Detta går stick i stäv med Riksbankens egna prognos, som pekar på en oförändrad ränta fram till planerade höjningar om drygt ett år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset