En miss från lagstiftarnas sida gör att det under tisdagen plötsligt blev lagligt att bruka ett 100-tal droger, däribland ecstasy, på Irland.

TT

Kryphålet ska bero på att man inte gått via det irländska parlamentet när man lagt till nya droger i Irlands narkotikalag (Misuse of Drugs Act) som författades 1977. Frågan togs på tisdagen upp i en domstol, som konstaterade att tillvägagångssättet man kriminaliserat de "nya" drogerna på är "författningsvidrigt". Därmed släppte de ett 100-tal driger fria, skriver lokala tidningar.

Hälsominister Leo Varadkar väntas presentera en nöd-lagändring redan under tisdagskvällen och ändringen beräknas klubbas igenom av senaten redan på onsdagen.

– Vi hade inte väntat oss att domstolen skulle fatta det här beslutet men har givetvis förberett oss för möjligheten, säger han i ett pressmeddelande.

Troligtvis kommer det att vara lagligt att bruka droger som ecstasy ända fram till på torsdag. Detta eftersom en ny lag endast kan träda i kraft ett dygn efter att den införts. ​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset