Almaz Ayana vann OS-guld – och satte världsrekord.
Almaz Ayana vann OS-guld – och satte världsrekord.

Etiopiskan Almaz Ayana chockade friidrottsvärlden med att krossa världsrekordet på 10 000 meter.Sarah Lahti visste inte vad hon skulle tro.– Det finns lite tvivel från här och där, säger Lahti, som själv satte svenskt rekord.

Försnacket handlade om Tirunesh Dibabas jakt på sitt tredje raka OS-guld på 10 000 meter. Men i stället var det etiopiska landslagskompisen Almaz Ayana som krossade allt motstånd – och världsrekordet.

Hennes OS-guldtid, 29.17,45, raderade ett över 20 år gammalt och omdiskuterat rekord (29.31,78) som kinesiskan Wang Junxia satte 1993.

I skymundan gjorde svenska OS-debutanten Sarah Lahti ett starkt lopp och slutade tolva på 31.28,43, en förbättring av hennes eget svenska rekord från i våras med nästan en halvminut.

Efteråt var svenskan nöjd med sitt eget lopp. Men lite tveksam till om Almaz Ayana verkligen gjort det här enbart på egna krafter.

– Jag tror inte på att hon är 100 procent. Det går för lätt för henne, man ser inget ansiktsuttryck. Hon bara köttar på medan vi andra kämpar för livet där bak. Så stor skillnad kan det inte vara, säger Lahti.

– Jag kan ju inte säga att hon inte är ren, men det finns lite tvivel från här och där.

Dopad av gud?

Almaz Ayana ler när hon får frågan från Aftonbladets reporter på presskonferensen. Hon förnekar all dopning – utom möjligen via böner.

– Jag har gjort min träning, specifikt för 5 000 meter och 10 000 meter. Och så ber jag till gud, han ger mig allt. Min enda dopning är Jesus, jag är helt ren, säger Ayana.

Det hade gått drygt hälften av loppet när etiopiskan gjorde sitt ryck. Hon fick snabbt en lucka som sedan bara blev större och större, tills hon sprang i mål på världsrekordtid.

Även bakom Ayana gick det dock blixtsnabbt. Vivian Jepkemoi Cheruiyot tog silvret på nytt kenyanskt rekord och Tirunesh Dibaba förbättrade sitt personbästa när hon tog bronset.

Totalt fick åtta länder nya nationsrekord på distansen i OS-finalen.

Lahti matsugen

Sarah Lahti har nu satt svenskt rekord två gånger på några månader. I maj, i sin debut på 10 000 meter, slog hon Midde Hamrins svenska rekord från 1990. I OS-finalen i Rio de Janeiro kom nästa rekordlopp.

Lahti, som föll i EM-finalen när hon var på väg mot en stark tid, fick i OS-finalen springa ensam stora delar av loppet. Men korsade mållinjen som OS-tolva med ett prydligt nytt personbästa.

– Efter EM var det tufft för mig, jag visste inte om jag skulle springa här överhuvudtaget. Men efter en tid började formen komma igen, berättar hon.

– Det är jätteskönt. Jag ska bara njuta nu, ta det lugnt – och äta allt jag kan, alltså.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset