Räddningstjänsten släcker en brinnande bil i Malmö vid 23-tiden på söndagskvällen.
Räddningstjänsten släcker en brinnande bil i Malmö vid 23-tiden på söndagskvällen.

Helgens bilbränder i Malmö tros vara en reaktion på polisens tillslag mot organiserad brottslighet i staden. Springpojkar till grovt kriminella personer i Malmö misstänks ligga bakom hämndaktionerna.Även på måndagskvällen brann det bilar i Malmö.

Ett tiotal bilar sattes i brand i Malmö i på söndagskvällen. Natten till söndagen avlöste också flera bränder varandra i vad polisen misstänker vara en reaktion på tidigare gripanden av grovt kriminella.

– Vi kan inte utesluta att det är en reaktion på de aktiviteter vi har, när det gäller kriminaliteten som finns här, säger Lars Förstell, pressinformatör vid polisen i Malmö.

Yngre män

Bränderna tycks enligt polisen inte vara riktade mot någon särskild individ. Polisen misstänker att en mindre grupp yngre män ligger bakom bränderna, vissa även tonåringar.

– Det är inte personerna som vi frihetsberövar för de grövre brotten som är ute och eldar, utan det är ju deras lakejer som är ute och sätter fyr på bilar i syfte att störa polisen och visa att de är med på banan, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, till SVT.

Söndagsnattens bränder hänger ihop med helgens tidigare bilbränder, enligt Sintéus.

– Det är helt klart någon form av hämndreaktion från springpojkar till de här grovt kriminella personerna.

Greps med vapen

Två personer, födda 1999, med fem vapen greps i ett branddrabbat område under natten.

Polisens kontroller av personer fortsätter, likaså husrannsakningar och annat som är en del av insatserna mot grov organiserad brottslighet.

På måndagskvällen har det fortsatt att brinna bilar i staden. Under loppet av 40 minuter fick räddningstjänsten i Malmö larm om fyra bilbränder, uppger Aftonbladet.

Johan Nilsson / TT
Bilbränderna i Malmö fortsatte även på måndagskvällen. Räddningstjänsten släcker en brinnande bil på Persborgsgatan i Malmö.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset