Gustav Hugosson

My Bergman Carling kommer från en familj där alla är laktosintoleranta. Hemma lagas all mat med laktosfritt, men hon vill att Vincent ska få vanlig mjölk.

Hur många känner du som beskriver sig själva som ”laktos”?
Svenskarna är bland världens mjölktåligaste folk men ändå klunkar vi i oss laktosfria produkter för en och en halv miljard i år.
Generna styr om du tål vanlig mjölk och de ändrar sig inte i samma takt som försäljningen, så vad är det som håller på att hända med våra magar? Eller har vi laktosfnatt helt i onödan?
I en serie artiklar talar Hälsogranskaren talat med läkarna, forskarna, bloggarna och mejerierna för att reda ut vad som ligger bakom laktosboomen. 


Hos familjen Bergman Carling i Västertorp i södra Stockholm står både den vanliga mellanmjölken och den laktosfria i kylskåpsdörren. Mamma My är laktosintolerant, sambon är det inte. Om Vincent två månader ärvt genen som låter honom bryta ner mjölksockret kommer att visa sig först om några år.

My kommer från en familj där alla är laktosintoleranta, men att hennes problem med magen berodde på mjölken tog lång tid att lista ut. 

– Vid två tillfällen åkte jag in akut på sjukhuset och de trodde att det var blindtarmsinflammation men eftersom vi inte var säkra ville inte pappa att de skulle göra en titthålsoperation på mig och kolla.

Precis som många andra som byter mjölk för magens skull har My ställt sin diagnos utan en läkares hjälp. När hon var i 14-årsåldern träffade hon en homeopat som gav rådet att utesluta laktos. 

– Han gjorde en massa konstiga saker med en maskin och kom fram till att jag var laktosintolerant. Jag vet inte om han gissade sig fram till det på symptomen, jag är själv inte jättetroende när det gäller homeopati, säger My Bergman Carling. 

Det var i alla fall ingen tvekan om att besvären försvann när hon följde alternativmedicinarens råd och att smärtorna som förde henne till sjukhus påminde sig när hon testade att äta vanliga mejeriprodukter. I dag är all mat familjen lagar laktosfri – men Vincent får vanlig mjölk.

– Jag vill inte utesluta laktosen innan det visar sig om han är intolerant eller inte. Jag vill ju att han ska kunna dricka mjölk.

LÄS ​FLER ARTIKLAR I SERIEN:

Laktosintolerans – folksjukdom eller mejeriernas kassako?

Läkare: Du kan behöva terapi i stället för laktosfritt

Hälsobloggaren: Folk blir galna när jag skriver om mjölk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset