Under 2016 genomfördes en grundlagsförändring som bland annat innebar att landets president Rahmon kan sitta så länge han vill.
Under 2016 genomfördes en grundlagsförändring som bland annat innebar att landets president Rahmon kan sitta så länge han vill.

Under 2016 kom skägg att i princip förbjudas i Tadzjikistan som en del av en anti-radikaliseringskampanj. Två skådespelare kom därför under början av oktober att tvingas söka ett "skäggtillstånd", för att slippa riskera konfrontation med polis.

Tadzjikistans skäggförbud implementerades inofficiellt januari 2016, och uppmärksammades då av bland annat Metro. Som en del av kampanjen rakade myndigheter av åtminstone 13 000 mäns skägg. Som BBC skriver skyllde Tadzjikistans myndigheter ursprungligen kampanjen på polis, men man erkänner nu att man åtminstone inofficiellt förbjudit skägg i landet.

► LÄS MER: Här är historien bakom Putins tuffa ”citat” om terrorister

Om man inte är skådespelare, det vill säga. Tidigare i veckan greps två skådespelare i staden Konibodom på grund av sina skägg. De två skådespelarna, Khushnud Dado och Farrukh Vaitov, var enligt tadzjikiska Sugdnews i staden för att uppträda. Efter att de förklarat att de var skådespelare, och hade skägg för sina roller, kom dem att tilldelas ett ”skäggtillstånd”.

– Det slutade till vår fördel. Nu kan vi gå runt fritt utan att vara rädda för att vi har skägg, säger Vaitov till Sugdnews.

98 procent av Tadzjikistans invånare är muslimer, men religiösa insitutioner övervakas noga av landets myndigheter för att se till så att grupperna inte riskerar att bli politiska.

Under loppet av bara ett par år har abayor, arabiska namn, kusinäktenskap och landets enda muslimska parti förbjudits i Tadzjikistan. Formellt handlar det om att motverka extremism och ”utländska influenser”, men också om att säkerställa att makten fortsätter att vara koncentrerad i presidenten Emomali Rahmons händer. Under 2016 genomfördes en grundlagsförändring som bland annat innebar att Rahmon kan sitta som president så länge han vill.

LÄS MER: Landet rakar av 13 000 män skägget – för att motverka radikalisering

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Islam