Emomalii Rahmon har inte skägg.
Emomalii Rahmon har inte skägg.

I vad som påstås vara ett försök att motverka radikalisering i landet har polisen i Tadzjikistan rakat av 13 000 personers skägg. Samtidigt har 162 butiker som säljer slöjor stängts ned. Det meddelade polisen i regionen Chatlon under onsdagen.

Tadzjikistan, med sina drygt 7 miljoner invånare, har letts av Emomalii Rahmon sedan 1992. Landet består till 98 procent av muslimer. Officiellt har landet religionsfrihet, men staten övervakar landets religiösa insitutitoner noga, officiellt för att motverka att grupperna blir politiska.

Sedan 2015 har fokus i en allt högre grad legat på att motverka islamistisk extremism, som av staten klassas som "utländska influenser" och anses spilla över från framför allt grannlandet Afghanistan. Men det har enligt den fria nyhetstjänsten Asia-plus inte bara handlat om att motverka religiös extremism, även andra aspekter av Tadzjikistans medborgares liv har kommit att regleras.

► LÄS MER: Nordkorea: Vi har uppfunnit sprit som inte gör dig bakis


Den 20 april förbjöds bland annat svarta klänningar som bärs av många muslimska kvinnor men som enligt president Rahmon aldrig varit en del av det tadzjikiska folkets traditionella kläder. Tidigare under 2016 förbjöds även arabiska namn och kusinäktenskap i landet och under september 2015 förbjöds landets enda muslimska parti. Sedan tio år tillbaka är det förbjudet att bära slöjor i skolor.

Som ett ytterligare steg i  T adzjikistans försök att motverka islamistisk extremism  meddelade Bahrom Sharifzoda, som är chef för regionen Chatlons polismyndighet, under onsdagen att de övertalat 1 700 kvinnor att ta av sig sina slöjor. Polisen ska också sedan april ha rakat av 13 000 män skägget och stängt mer än 160 butiker som säljer traditionella muslimska kläder. Det rapporterar Al Jazeera.

Freedom House och andra oberoende granskare klassar Tadzjikistan som ett icke-fritt land. Den statusen har förmodligen cementerats ytterligare sen Emomalii Rahmon och hans familj i december gavs livslång åtalsimmunitet och Rahmon gavs den oficiella titeln "nationens ledare". Beslutet definierar honom också som "Grundare av fred och nationell enhet".

► LÄS MER: Här är historien bakom Putins tuffa "citat" om terrorister

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik