Expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva har nu åtalats för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot motsvarande 31,5 miljoner kronor i mutor. Arkivbild.
Expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva har nu åtalats för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot motsvarande 31,5 miljoner kronor i mutor. Arkivbild.

Brasilianska åklagare har väckt åtal mot förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva och hans hustru i mutskandalen kring oljebolaget Petrobras.

Enligt åtalet har Lula tagit emot drygt nio miljoner kronor i mutor. I själva verket pekar åklagarna ut Lula – som var president under de år som Petrobas systematiskt skinnades av en grupp korrupta direktörer och politiker – som hjärnan bakom härvan.

Åklagaren Delton Dallagnol kallar den tidigare presidenten för "den främste anföraren".

Anklagelserna är inte nya men nu är det första gången som Lula har åtalats direkt av federala åklagare för delaktighet i korruption i det statligt drivna oljebolaget.

Hans fall kommer att avgöras av domaren Sergio Moro.

I sak handlar anklagelserna om att den 70-årige Lula ska ha tagit emot flera förmåner från företag involverade i Petrobashärvan. De rör också en sjönära lyxlägenhet och ett fritidshus. Lula har tidigare förnekat att han äger lägenheten liksom all inblandning i korruptionshärvan.

Lula var Brasiliens president mellan 2003 och 2011. Han var också mentor till nu avsatta presidenten Dilma Rousseff.

Petrobras-härvan handlar bland annat om en kartell av byggföretag som gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer för att få lukrativa kontrakt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset