Manifestationen efter hedersmordet i april.
Manifestationen efter hedersmordet i april.

Landskrona stad får kritik efter mordet på en 19-årig kvinna i april i år. Socialstyrelsen menar bland annat att personalen inom socialtjänsten inte haft tillräcklig kompetens om våldsutsatta kvinnor och hur hedersrelaterat våld visar sig.

– Det är sällan vi behöver ha med så många åtgärdspunkter i ett ärende, säger Joonas Terje, sektionschef på Socialstyrelsen.

Det var i april i år som den 19-åriga kvinnan knivmördades i sitt hem. Hennes 17-årige bror sitter fortfarande häktad misstänkt för mordet. 

Före mordet hade kvinnan under lång tid haft kontakt med socialtjänsten i Landskrona på grund av våld och hot från sin familj. Socialstyrelsen pekar på flera punkter där kommunen brustit, bland annat på grund av hög personalomsättning som gjort att information hamnat mellan stolarna. 

– Vi har gått från en splittrad organisation till en mer sammanhållen. Vi är mycket bättre rustade för liknande ärenden nu än för ett halvår sedan, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. 

Kommunen har nu till den 13 december på sig att svara Socialstyrelsen.

På organisationen ”Tänk om” som jobbar med heders- våld är man i dag glad över Socialstyrelsens rapport. 

– Det känns som att vår kritik varit befogad, säger Newroz Ötunc, verksamhetschef på Tänk om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset