Patong på ön Phuket, som är populärt resmål för svenskar. Arkivbild.
Patong på ön Phuket, som är populärt resmål för svenskar. Arkivbild.

Med anledning av den thailändske kungens bortgång är en generell landssorg utlyst. Inga nöjen eller "festligheter" ska äga rum under en månad. Hur detta kommer att påverka svenskar i Thailand är i dag oklart.

– Svenskar som befinner sig i Thailand måste följa de lokala myndigheternas råd och rekommendationer. Exakt vad de kommer att innehålla nu kan jag inte svara på. Vi väntar på mer information, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör vid UD, till TT

Thailand är ett populärt turistmål för svenskar, framför allt under vinterhalvåret.

Respektera sorgeperiod

Tillsammans med svenska ambassaden i Bangkok följer UD de råd och rekommendationer som thailändska myndigheterna går ut med.

– Vi råder alltid resenärer att följa de lokala föreskrifter och rekommendationer som finns. Det gör vi även nu, säger Katarina Byrenius Roslund.

Svenska ambassaden i Bangkok rekommenderar resenärer att respektera sorgeperioden.

"Att agera på ett sätt som kan uppfattas vanära kungahuset betraktas i Thailand som ett allvarligt brott", skriver ambassaden på sin sajt.

Ambassaden har inga uppgifter om störningar i flygtrafiken eller i lokaltrafiken i Bangkok.

– Ett råd just nu till alla svenskar är att vara ute i god tid och vid behov föra en dialog med flygbolaget om eventuella förseningar, säger Katarina Byrenius Roslund.

"Vill inte spekulera"

Fritidsresor erbjuder inga resor till Thailand just nu eftersom säsongen inte har börjat än. Resebolaget menar att landssorgens restriktioner därför inte påverkar dess resenärer.

– Vi har nåtts av informationen, så klart. Vi har inga resenärer i nuläget som påverkas. Vår personal på plats bevakar läget och utvecklingen fortlöpande, säger Leyla Öfwerström, informatör vid Fritidsresor, till TT.

Researrangören säger att den inte har fått några indikationer på att flygtrafik eller annat kommer att påverkas.

– Vi vill inte spekulera i vilken effekt det här har alls, men vi kommer att ha en väldigt nära bevakning av vad som nu sker, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef för Fritidsresor, till TT.

– Det är ju så enligt lagstiftningen i Thailand att man inte får spekulera vad som kommer att ske. Och det har vi fallit under också, så vi har inte haft någon direkt planering inför detta.

Officiell sorg ska råda i ett år efter den thailändske kungens död, enligt juntaledaren Prayut Chan-O-Cha.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset