Stockholms läns landsting har köpt dyra strumpor och bandage. 6 000 kunde ett par stödstrumpor kosta. Arkivbild.
Stockholms läns landsting har köpt dyra strumpor och bandage. 6 000 kunde ett par stödstrumpor kosta. Arkivbild.

Stödstrumpor kunde kosta 6 000 kronor styck. Nu bryter Stockholms läns landsting avtalet med leverantören Onemed som fått stor uppmärksamhet. Enligt en granskning av SVT Stockholm skulle landstingets avtal med leverantören ha kostat 500 miljoner kronor under fem år. Men efter bara ett år har det kostat hela 465 miljoner kronor. Nu väljer landstinget att låta avtalet upphöra i förtid.

"Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och leverantören av förbrukningshjälpmedel har under en längre tid haft en dialog eftersom vi haft olika syn på hur avtalet ska tolkas. Dialogen har lett fram till att vi enats om att avtalet upphör i förtid genom att vi tecknar ett avslutsavtal", säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Enligt landstinget förklaras de skenande kostnaderna av att förvaltningen och leverantören gjort olika tolkningar av avtalet.

Avtalet som skulle ha upphört 2020 kommer nu avslutas 2018. Enligt det tidigare avtalet med företaget betalade landstinget 2013, 390 miljoner kronor till Onemed, för ett års leveranser, skriver SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset