Landstingsrådet Ella Bohlin (KD) kände inte till barnmorskornas kritik.
Landstingsrådet Ella Bohlin (KD) kände inte till barnmorskornas kritik.

Stockholms läns landstingsråd Ella Bohlin (KD) reagerar starkt på att barnmorskor vid Karolinska sjukhuset i Huddinge upplevt sig ha blivit tystade och orättvist behandlade. "Kommer gå till botten med detta", säger Ella Bohlin.

Sedan omorganisationen hösten 2016 har 47 barnmorskor sagt upp sig på Karolinska sjukhuset i Huddinge, enligt personalens egna beräkningar. Metro har tidigare skrivit om flera barnmorskor som upplever att arbetsplatsen präglas av en tystnadskultur, och där den som påtalar brister råkar ut för repressalier.

LÄS MER: Debatt: Förlossningsskador inskränker kvinnors rätt till frihet

Ella Bohlin (KD), landstingsråd i Stockholms läns landsting med ansvar över förlossningsfrågorna, reagerar starkt på uppgifterna.

– Jag har varit medveten om att förlossningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge haft problem med att rekrytera och behålla barnmorskor. Men att det skulle ha att göra med att man inte känner sig lyssnad på och att man inte känner att ledningen vill ha kvar en, det var faktiskt helt nya uppgifter för mig – och det gör mig mycket bekymrad, säger Ella Bohlin.

LÄS MER: 7 anledningar till att det är kaos inom förlossningsvården

Hon vill inte spekulera i vad som ligger bakom den kultur som barnmorskorna beskriver, men meddelar att hon kommer gå till botten med det som kommit fram.

– Först och främst kommer jag att kontakta min förvaltning och se till att det förs en dialog med sjukhusledningen, som jag förväntar mig tar detta på allvar. Utifrån det och vad som kommer fram får vi sedan överväga om vi behöver ta till någon åtgärd, säger Ella Bohlin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset