Det är inte bara påskskum och dragerade chokladägg som ofta ges bort i påskäggen utan också skraplotter. Men i och med åldersgränsen på att köpa och lösa in lotter så är trissen olaglig för alla under 18.

– Det har alltid varit vi vuxna som köpt lotterna och att det skulle vara dåligt för barnen att få vara med och skrapa har jag aldrig ens reflekterat över, säger Marie Sandblom i Simrishamn.

Förra året skrapade en Katrineholmsbo hem en miljon kronor efter att fått en triss i ett påskägg. Och nöjet av att skrapa en lott finns även bland de yngre. Men i och med 18-årsgränsen för lotto så är det olagligt för minderåriga. Åldersgränsen på spel som kom 2010 har bidragit till minskad lottoförsäljning men ändå räknas cirka 2,4 miljoner trisslotter säljas i påsk.

– Jag kan förstå att människor tycker att vi är fyrkantiga när det gäller åldersgränsen men det har visat sig att det finns en stark koppling mellan hur tidigt man debuterar som spelare och spelproblem, säger Johan Söderkvist på Svenska spel.

Men Marie Sandblom sätter traditionen hon själv upplevt med sin mormor före åldersgränsen på skraplotterna.

– Jag tycker att det är en sådan fin tradition och jag kan inte tänka mig att våra fyra trisslotter som vi skrapar tillsammans varannan månad har ett dåligt inflytande på våra barn.

Mimi Billing/TT

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset