Den extrema torkan slår hårt mot landets lantbrukare. Nu sätter staten i krispaket som plåster på såren.
Den extrema torkan slår hårt mot landets lantbrukare. Nu sätter staten i krispaket som plåster på såren.

Svenska lantbrukare kommer att få pengar från staten som kompensation för problemen som uppstått i samband med den extremt torra våren och sommaren.

Den extrema värmen och torkan som råder har slagit hårt mot Sveriges bönder. Skördarna uteblir, foderbrist till djuren råder och många tvingas skicka sina djur till slakt.

LÄS MER: Värmeböljan oroar bönder: ”Regnar det inte snart kan det gå illa”

Nu har regeringen tagit beslut om att införa ett krispaket med ekonomiskt bistånd till landets lantbrukare, rapporterar Sveriges Radio.

– Läget förvärras ju varje dag som det inte kommer någon nederbörd så vi måste ställa medel till förfogande också från statsbudgeten, säger jordbruksminister Sven Erik Bucht, till SR.

LÄS MER: Vattenbristen: 9 tips på hur du sparar vatten

Exakt hur mycket pengar det handlar om är ännu oklart. Tanken är att bland annat att pengarna ska kompensera dyra foderinköp från utlandet, som bönderna tvingas till i och med foderbristen i Sverige.

– Det här är en så allvarlig situation så man kommer inte klara sig utan att köpa in foder som kommer bli extra dyrt med tanke på att det även är torka i flera andra länder, säger Bucht till SR.

LÄS MER: Ica-butiken vill rädda djuren från torkan – ger bort frukt och grönt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset