Lantbrukaren Johan Åhlund i Mörbylånga kommun är drabbad av vattenbristen.
Lantbrukaren Johan Åhlund i Mörbylånga kommun är drabbad av vattenbristen.

En stor del av Sverige är grundvattennivåerna långt under normala. Värst är det på Gotland och på Öland. ”Min brunn sinar efter en vecka till tio dagar”, säger Johan Åhlund, lantbrukare och lokalordförande för LRF Mörbylånga.

Det har regnat mycket på Öland denna sommar. 

Men det är fortfarande vattenbrist.

Regnvattnet sugs upp direkt av jorden och växterna och det är bara lite regnvatten som sipprar ner genom marken och når grundvattenmagasinerna. 

Tidigt i våras sattes ett bevattningsförbud in till kommuninvånarna i bland annat Mörbylånga på Öland, för att spara på vattnet. 

En av de som påverkas av de låga vattennivåerna är Johan Åhlund som är lantbrukare med växtodling och köttdjur. 

Den egna brunnen på gården går bara att använda i en vecka upp till tio dagar, sen är vattennivåerna för låga. 

Därefter byter han till kommunalt vatten och kör på det tills vattnet runnit tillbaka i den egna brunnen. 

– I min brunn sjunker det 10 centimeter per dygn. jag klarar av cirka 10 dygn, sen måste jag köra kommunalt, säger han till Metro. 

Eftersom kommunen kör lastbilar med dricksvatten över Ölandsbron, hundra kubik tas över bron per dag, är det inte tal om att slösa med vattnet. På fastlandet, i Kalmar, är det också brist på vatten. Framåt augusti-september kan problemet för Ölandsborna förvärras, en tid då det många brunnar normalt sinar, men det kan bli fler i år. 

– Jag har förberett mig för den dagen när kommunen inte har ransonering. Jag har en pump som jag tar upp otjänligt vatten i en tank som vi vattnar blommor med och tvättar lagården med just nu, säger Johan Åhlund.  

Johan Åhlund är med i lässtyrelsens vattengrupp där de diskuterar och fattar beslut om olika lösningar för att få rent vatten till ön. Bland annat har länstyrelsen och kommunerna kommit överrene om att gårdar med djur inte ska bli utan vatten. Vattenbristen har gjort att han börjar tänka till om hur vi i Sverige tar rent vatten för givet. 

– Samhället kanske ska tänka om, vi kanske måste spara regnvatten och spola med duschvatten i toaletten. Kanske måste vi accepterar att vi inte kan ha den standarden vi har i dag, säger Johan Åhlund. 

Sveriges Geologiska Undersökning/SGU

Grundvattennivåerna på Gotland och Öland är låga och väntas bli ännu lägre under de sena sommarmånaderna, enligt myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset