Lantbrukaren Charlotte Isaksson uppmanar folk att låta bli balarna. 
Lantbrukaren Charlotte Isaksson uppmanar folk att låta bli balarna. 

Vi har nog alla sett dem någon gång. De stora vita balarna ute på åkrar och fält. Många sätter sig eller klättrar på dem men det många nog inte tänker på är att balarna är djurmat till vintern och om de förstörs står djuren utan mat.

Sockerbitar, marshmallows, bonnägg eller dinosaurieägg. Balarna vi ser ute på åkrarna kallas många olika saker. Lantbrukaren Charlotte Isaksson har flera gånger sett folk som sätter sig på dem, skickar upp sina hundar på balarna eller låter sina barn klättra på dem, något som kan förstöra balarna. Därför skrev hon ett Facebook-inlägg där hon uppmanade folk att låta bli dem. Ett inlägg som i skrivande stund nästan har delats 7000 gånger.

– Jag gjorde det i upplysningssyfte. Jag antar att folk inte vet om att om det går hål i plasten eller om balen blir knuffad på så kan fodret i dem förstöras, säger Charlotte Isaksson. 

I inlägget berättar Charlotte Isaksson om att det i varje bal finns gräs som är noga avklippt och torkat för att sedan rullas ihop och plastas in. Därefter startar en process som gör gräset till vinterfoder.  I balarna finns alltså djurmat, framförallt till hästar, kor och får. Både lantbrukare och djurägare är beroende av maten för att överleva vintern. Om man klättrar på en bal kan plasten gå sönder vilket gör att syre kommer in.

– Om det kommer in syre så blir det en kompost istället. Då har man ett stort ruttnande 400 kilos paket som man inte har någon nytta av.

Men det är inte bara på grund av att det kan gå hål i plasten som Charlotte Isaksson uppmanar folk att inte hålla på med balarna.

– Balarna kan rulla iväg. De väger minst 400 kilo så det är bra att hålla sig ifrån dem.

►LÄS MER: Därför är höbalarna blåa i sommar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset