SVT:s studiobygge på Copacabana. 
SVT:s studiobygge på Copacabana. 

Under fotbolls-VM ska SVT och TV4 sända direkt från Copacabana i Rio de Janeiro, världskänd för sin fyra kilometer långa sandstrand. Den spektakulära studiobyggnaden med utsikt över havet och stranden håller på att färdigställas - men på bygget sliter arbetare över 80 timmar per vecka.

Ida Karlsson


Itaquerao-stadion i Sao Paolo kollapsade och orsakade dödsfall. En av många dödsolyckor under VM-bygget.

SVT beskriver att studion kommer att ha en fantastisk utsikt över Copacabana-stranden, "som är en klassisk brasiliansk vy". Men utsikten och strandlivet står i skarp kontrast till byggnadsarbetarnas krävande arbete på höga ställningar över trafikflödet på Avenida Atlântica, gatan som löper längs Copacabana. Även TV4 ska sända från en studio i samma byggnad. 

►LÄS MER: SVT om uppgifterna: ”Låter inte alls bra”

Precis som vid andra VM-byggen skapar den höga tidspressen svåra villkor för de som ska se till att allt kommer på plats.

SVT har själva rapporterat om att VM-projekt varit omgärdade av stora problem och att dödsolyckor skett på en tredjedel av arenabyggena. De har intervjuat experter som beskriver hur ansvariga byggfirmor verkar villiga att offra arbetarnas säkerhet till förmån för lägre kostnader. Men lokalerna som SVT och TV4 ska sända från byggs under lika pressade förhållanden.

Inför fotbolls-VM i Brasilien har allt fler från de fattiga regionerna sökt sig till städerna i jakt på arbete. En av byggnadsarbetarna vid studiobygget som Metro talar med kommer från den fattiga nordöstra regionen Pernambuco.

Han berättar att han har en tillfällig anställning och att han aldrig tidigare arbetat inom byggsektorn. Han sökte sig till Rio de Janeiro för nya jobbmöjligheter och är nu en av dem som bygger studiolokaler för de utländska journalisterna på tv-bolag som SVT och TV4.

– Här har det inte skett några olyckor än, tack gode gud för det, säger den unge byggnadsarbetaren till Metro.

Men han arbetar under hård press eftersom projektet redan är försenat. Efter tio minuters lunchpaus då han även passar på att dricka vatten och pusta ut ett tag är han tillbaka på plats. Han berättar att det är slitsamt med de långa arbetspassen men säger att det är så arbetet är upplagt. Han tjänar 5 real i timmen, motsvarande 15 kronor.

– Jag arbetar 12 timmar varje dag, sju dagar i veckan, förklarar han.

Som tillfälligt anställd kan han lätt bli utbytt om han visar tecken på trötthet. Några byggnadsarbetare som varit utarbetade har slutat och har inte fått möjlighet att komma tillbaka, berättar han.

Det är samma förhållanden som byggnadsarbetare från Haiti och de nordöstra fattigare delstaterna vittnar om vid VM-arenan i Sao Paulo.

Även om vissa saker har blivit bättre än tidigare – fackliga krav har lett till att arbetarna nu har tillgång till vatten och solskyddsmedel på arbetsplatsen – är arbetsdagarna långa. De arbetar 11 till 12 timmar per dag, sju dagar i veckan – långt från 40-timmars arbetsvecka, mer än det dubbla.

Enligt det lokala industriarbetarfacket Sintracon i Sao Paulo ignorerar arbetsledningar dessutom varningar. Arbetare vid arenabygget i Sao Paulo ska ha varnat för bristande säkerhet redan innan dödsolyckor skedde i november förra året då en byggkran som inte gjutits fast ordentligt föll över den östra läktaren vid Arena Corinthians i Sao Paulo.

Visar rött kort för VM-byggen

Det globala byggfacket kräver en säker arbetsmiljö för byggnadsarbetarna vid VM-projekten i Brasilien och säger att arbetsförhållanden vid studiobygget för SVT är i strid med brasiliansk lag.

– Arbete 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan är ett tydligt brott mot arbetsrätten. Det är helt klart inte acceptabelt, säger Jin Sook Lee vid Internationella bygg- och träfacket, BWI.

Hon berättar att brasilianska fackförbund anslutna till BWI som representerar arbetare vid VM-byggen bedriver en kampanj för anständiga arbetsvillkor och kräver lönehöjningar på 10 procent.

De varnar för riskerna med att pressa arbetare för att klara Internationella fotbollförbundets deadline.

Nio dödsolyckor och tydliga brister i säkerheten vid arenabyggen i bland annat Sao Paulo och Manaus i norra Brasilien har lett till skarp kritik av VM-arrangemanget i Brasilien. Det brasilianska byggföretaget Odebrecht som är huvudentreprenör vid flera av arenorna anklagas bland annat för att ha ignorerat varningar om eventuella problem med byggdriften.

– Byggnadsarbetarna är bland de fattigaste i Brasilien och är ofta inte medvetna om sina rättigheter. De pressas av Fifa och byggföretag som Odebrecht. Fifa har aldrig visat någon oro för byggnadsarbetarnas situation. Deras enda intresse är att alla byggen blir klara i tid, säger Antônio de Souza Ramalho.

Han är ordförande för Sao Paulos industriarbetarfack Sintracon och berättar om byggnadsarbetare vid VM-projekt som arbetar upp till 18 timmar per dag. Han säger att antalet byggplatsolyckor har ökat dramatiskt det senaste året i takt med att VM närmar sig.

Han konstaterar att när tidspressen ökar kommer förebyggande åtgärder i andra hand och ökar risken för utmattning och arbetsrelaterade olyckor.

– I Sao Paulo ökade arbetsplatsolyckorna på byggen med över 400 procent förra året, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset