Förfallna hyresfastigheter används som asylboenden i Bergslagen. Drygt 90 procent av dem är mögeldrabbade och nästan hälften av dem har kackerlackor. Det visar sekretesstämplade rapporter från Bergslagens miljö och byggförvaltning, som Hem & Hyra tagit del av.

Flyktingströmmen har skapat en marknad för förfallna hyresfastigheter i avfolkningsbygder i Bergslagen. Flera privata hyresvärdar har köpt upp fastigheterna och hyrt ut tomma lägenheter till Migrationsverket, skriver Hem & Hyra.  

Bergslagens miljö och byggförvaltning (BMB) har inspekterat inomhusmiljön på 20 fastigheter och totalt 120 bostäder, mellan mars 2014 och sista oktober 2015. 

►LÄS MER: Larmet: Kackerlackor invaderar svenska hem 

Drygt 90 procent av asylboendena var mögel- och fuktskadade och i nio av de 20 fastigheterna hittade inspektörerna kackerlackor i flera lägenheter och i sju hittades vägglöss och i fem spår efter råttor och möss. 

Även bostäder som de kommunala bostadsbolagen hyr ut till Migrationsverket var mögeldrabbade. Men enligt BMB håller dessa bostäder mycket högre standard än de privata hyresvärdarnas. 

►LÄS MER: Butiksägare: ”Folk får med sig kackerlackor i sina varor hem”

I en lägenhet där en familj med ett spädbarn bodde, konstaterade BMB att det förutom fukt- och mögelskador fanns både kackerlackor, vägglöss, möss i boendet. Trots att hyresvärden blivit informerad om skadedjuren två månader innan BMB:s inspektion, struntade värden i att sanera bostäderna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset