Statens veterinärmedicinska anstalt har fått in många fall av katter som smittats med salmonella. ”I år är det ovanligt många katter för att bara vara februari”, säger veterinären till SVA.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har hittills i år fått in 72 positiva salmonellaprover från katter. Detta är en avsevärd ökning under en så kort period med tanke på att antal fall under hela 2015 landade på 83, enligt SVA:s kartläggning.

– Den här tiden på året får vi alltid in prover från katter som har blivit smittade med salmonella. Men i år är det ovanligt många katter för att bara vara februari, en veterinär till SVA.

►LÄS MER: Därför är det olagligt att lämna katten hemma

I vissa fall ger salmonella inga symptom alls medan vissa katter drabbas av allvarliga mag- och tarminfektioner med feber, kräkningar och diarré. I riktigt allvarliga fall kan infektionen leda till döden.

Smittan kan spridas till katter om de kommer i kontakt med fåglars avföring via fågelbord där fåglar matas med frön. I år har SVA dock inte fått in några rapporter om småfåglar som bär på salmonella.

►LÄS MER: Kattungen Smurf användes som tuggleksak

Kontakt med rått kött, smittat kattfoder och råttor och möss kan också smitta. Bästa sättet att förhindra att katter blir smittade av salmonella är att hålla dem borta från fågelbord, enligt SVA.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset