EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) vill se ändrade regler för kemikalier i leksaker.
EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) vill se ändrade regler för kemikalier i leksaker.

Kemikalieinspektionen varnar från att låta barn använda squishy-leksaker nära ansiktet efter att ha upptäckt läckande kemikalier. "Djupt oroande" säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S).

När kemikalieinspektionen undersökte 21 stycken ”squishies”, en populär barnleksak i mjukt skum, visade det sig att samtliga läckte kemikalier som irriterar ögon och luftvägar. Nu uppmanar myndigheten till att inte låta barn krama leksakerna eller använda dem nära ansiktet.

En problematisk uppmaning, tycker EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) som har drivit frågan om skadliga kemikalier i parlamentets miljöutskott:

– Alla som har barn i sin närhet vet att sådana här leksaker uppmuntrar till att barn kramar och har dem nära ansiktet. Det är en paradox att ha leksaker och sedan uppmana barnen till att hålla en viss distans till dem, det går inte att påverka hur de leker så alla leksaker måste vara säkra.

LÄS MER: Konsumentverket varnar för kvävningsrisk med leksaken

Fel på materialet

Alla testade leksaker är gjorda av skummat polyuretanplast, vilket enligt inspektionen tyder på ett generellt problem med materialet. De leksaker som undersöktes nu bör enligt kemiinspektionen även tas ur försäljning. Jytte Guteland vill se starkare regler redan vid tillverkningen och import av leksakerna:

– Företagen som tillverkar leksakerna måste sluta upp med sin verksamhet med dessa leksaker. De är inte lämpliga för barn. Här måste EU:s kontroller bli tuffare.

Bristande regler i EU

I nuläget finns det ett EU-direktiv som kräver ett lägre gränsvärde för leksaker ämnade till barn under tre år, men inget som slår fast vilka kemikaliehalter som är tillåtna för barn äldre än så.

– Jag tycker absolut att EU ska se över åldersgränserna. Barn är känsliga och leker betydligt längre än tre år. Det här är leksaker som uppenbarligen kan skada barns luftvägar, jag blir djupt upprörd över det här, säger Jytte Guteland.

LÄS MER: Föräldrarna rasar mot väpnat bankrån som leksak

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset